Сивој зони наплате само 40 одсто казни

– Србија је претпоследња земља у Европи по брзини извршења пресуда, с обзиром на то да је за спровођење једне судске одлуке потребно готово 600 дана – изјавио је министар

правде Никола Селаковић на радном сусрету с члановима и партнерима НАЛЕД-а. – Очекујемо да измене Закона о извршењу и обезбеђењу унапреде ефикасност јер смо кроз квалитетну јавну расправу дошли до добрих решења и волео бих да привреда буде редовно укључена у израду прописа као и да указује на проблеме у примени постојећих.

Измене Закона о извршењу и обезбеђењу растеретиће судове великог броја старих предмета, део овлашћења биће пренет у надлежност извршитеља и уједначиће праксу у поступању судија. Селаковић је саветовао учеснике скупа да у већој мери користе инструмент медијације јер се суђење свуда у свету показало као скуп начин решавања спорова.

Члан Управног одбора НАЛЕД-а Војислав Генић нагласио је да ће подршка правосудних органа у борби против нелегалног пословања бити веома значајна када почне примена националног програма за сузбијање сиве економије, на којем раде НАЛЕД и Влада Србије.

– Подаци НАЛЕД-а показују да се оконча тек 46 одсто поступака против лица која послују у сивој зони и наплати 40,5 одсто казни – рекао је Генић. – Верујемо да је, осим подизања капацитета инспекција, битно и да се тужиоци и судије специјализују за ту врсту поступака. Тиме би била послата јасна порука свима који намеравају да крше закон да ће бити брзо откривени и кажњени. Било би неопходно и да се измени Кривични законик и олакша доказивање кривичних дела у области сиве економије.

Д. У.

 

Инспектори неће да сведоче

Говорећи о проблему сиве економије и неефикасном решавању поступака по пријавама инспектора, министар правде истакао је да проблем не лежи само у судовима. Селаковић је навео пример да инспектор не дође на суђење да докаже прекршај или доказ који достави није довољно снажан, због чега пријава буде одбачена. Он је ипак додао да мањкају специјализована знања за поједине области и да је код дела судија присутан отпор према усавршавању.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести