Шкарт продају као квалитет

Грађевински материјал на домаћем тржишту последњих година све лошији због недовољне контроле увоза.Готово свака друга плочица, блок или цигла који се уграде у куће, пословне

 објекте и зграде у Србији долази са црног тржишта.

То је незванична процена произвођача, али прецизних података о количини таквих производа нема. Иако потрошачи у нашој земљи често сматрају да роба која долази из иностранства подразумева и квалитет, дешава се да под велом врхунске италијанске и шпанске керамике у Србију улази и шкарт.
Зато стручњаци препоручују купцима да од трговаца обавезно захтевају доказ да производи, било домаћи или страни, имају атесте наших акредитованих лабораторија и институција.

Јован Крстовић, секретар Удружења за грађевинарство, индустрију грађевинског материјала и стамбену индустрију Привредне коморе Србије, напомиње да у овој области постоји знатно црно тржиште.„У промет се стављају производи сумњивог квалитета, а контрола увоза је веома слаба”, истиче Крстовић. - Царина нема обавезу физичке провере производа, већ само контролишу приложена царинска документа. Испитивање производа обављају овлашћене лабораторије, али се у промет стављају производи нижег квалитета него оних узорака који су лабораторијски испитивани. Зато је неопходан појачан рад инспекцијских служби.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести