Слабији пол јака шанса Србије

– Жене су велики привредни потенцијал Србије – поручила је потпредседница Владе Зорана Михајловић отварајући регионалну конференцију о женском предузетништву,

и истакла да припаднице лепшег пола то неће бити само на речима, већ и да су предвиђени конкретни пројекти за женско предузетништво.

Министар привреде Жељко Сетић је на отварању скупа најавио да ће 20. априла почети велики програм за подршку старт-апова.

Вицепремијерка Михајловић је подсетила на то да је 2016. – Година предузетништва у Србији и указала на то да већ две године Влада Србије ради на родној равноправности и економском оснаживању жена.

– У Србији има 51,6 одсто жена, односно више их је од мушкараца. Али, више од 20 одсто су мање запослене и трећину мање плаћене од мушкараца – рекла је Зорана Михајловић.

Она је нагласила да је Влада за Годину предузетништва издвојила 16 милијарди динара, од чега је део намењен управо за женско предузетништво. Како је рекла, држава ствара амбијент за унапређење предузетништва, а први пут је у буyет за 2016. увела родно буyетирање, односно да пођднако новца буде опредељено за мушкарце и жене.

Када је реч о 16 милијарди динара за подршку предузетништву, Зорана Михајловић, која је и председница Владиног Координационог тела за родну равноправност, казала је да би прве предузетнице које су аплицирале могле добити новац већ за неколико месеци, а од ЕБРД-а су га неке жене већ добиле.

Како се чуло, у Србији има око 30 одсто жена предузетница, а план је да их буде бар 40 одсто у укупном броју предузетника. Зорана Михајловић је рекла да постоје разни програми које би жене требало да искористе, као онај који финансира ЕБРД с 20 милиона евра за подршку женском предузетништву.

– Уз женско предузетништво наш привредни раст могли бисмо подићи три до четири одсто у наредних пет година. Помозите нам, жене, да остваримо то! – поручила је Зорана Михајловић.

Директорка Сектора Развојне агенције Србије за управљање пројектима Маја Пејчић је рекла да та агенција има програм за старт-ап фирме вредан више од 100 милиона динара и предвиђено да је се тај новац додељује бесповратно. Други програм је за директну подршку малим и средњим предузећима, и ту је предвиђено 70 милиона динара, а намењан је увођењу сертификата стандарда и коришћења знакова производа.

– За оба програма може бити  додељено 50 одсто од вредности пројекта – навела је Маја Пејчић. – Када је реч о предвиђених 100 милиона, директна подршка незпосленима је од 300.000 до милион динара, а за планираних 70 милиона је од 50.000 до 300.000 динара.

В. Ђуричић

 

Програм за стартап од 20. Априла

Министар Сертић је рекао да 20. априла почиње велики програм за подршку стартапова, то јест за оне који имају само идеје, али и оне који су тек основали своје фирме.

– Нема ничега лепшег од живота од сопственог рада! – нагласио је Сертић.

Он је казао да је Влада Србије у претходне две године била фокусирана на развој економије и да је важан сегмент тога и предузетништво. Сертић је рекао да ће за развој предузетништва бити реализовани многи програми, од којих неки кроз Фонд за развој.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести