Снег погодује свим пољопривредним културама

Снег погодује свим ратарским и воћарским културама, па чак и да га буде до марта то се неће одразити на њихове приносе и род, сложни су у оцени пољопривредни стручњаци и произвођачи.

Руководилац службе за односе са јавношћу Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ) из Падинске Скеле Весна Гајић рекла је Танјугу, да је снежни покривач добродошао свим ратарским културама које су у ПКБ јесенас посејане у оптималним агротехничким роковима.

Она је казала да не очекује да ће се снег негативно одразити на приносе ратарских култура који су у јесењој сетви на пољима ПКБ-а посејане на око 7.000 хектара, од чега пшенице на 3.500 хектара и да ће приноси бити рекордни , као што су били и у 2016.

"Имали смо нешто мало дана без снега са ниским температурама у децембру 2016, али се надамо да то није оштетило биљке", казала је Гајић додајући да су ових дана на подручју Панчевачког рита температуре биле у просеку минус 15, али да је било дана када је било и минус 19 степени.

Према њеним речима, снег је добро дошао и због уништавања глодара, јер су они последњих година наносили озбиљне проблем ПКБ корпорацији, односећи добар део рода.

Гајић је навела и да је на пољима ПКБ-а завршено са зимским орањем, прецизирајући да је нешто мало остало дубоког орања, али да је та корпорација спремна да на пролеће крене са сетвом шећерне репе.

Истакла је и да у ПКБ корпорација због снега нема проблема ни у сточарској производњи, нити да је смањена производња млека на фармама наглашавајући да се ових дана на седам газдинстава измузе 8.000 крава и дневно произведе 150.000 литара млека које се испоручује млекарама свакодневно..

"Ове ниске температуре нису никакво изненађење за запослене у ПКБ корпорацији где већ три генерације имају по 30 година стажа.Људи нормално раде и дежурства су редовна..Животињама ниске температуре по природи не сметају, једини проблем је замрзавање воде, али је и ту ситуација под контролом" навела је она.

Агроекономски аналитичар Милан Простран казао је Танјугу да је снег тренутно добродошао свим пољопривредним културама и да је наговештај добре родне године, односно да ће имати позитиван утицај на будући развој свих воћарскоих, виноградарских и ратарских култура.

"Снег је изузетно добро дошао пољопривреди и сачуваће све оно што је на пољима засејано и ранијих година посејано. Уколико снег потраје и дуже, односно ако га буде и до марта неће бити проблема , јер је сада тренутно период мировања свих усева, период када се они спремају за пролећни развој" рекао је Простран.

Према његовим речима, снег који је прекрио земљиште посебно је значајн и спасиће пољопривредне културе које нису посејане у оптималним агротехничким роковима и које су осетљиве на "голомразицу".

"Снег је добродошао и за акумулирање влаге у земљишту, обзиром да је јесен била сува и да су неки депои у испражњени од влаге. Сада ћемо имати довољно влаге у земљишту да се изборимо са њеним дефицитом који по правилу настаје у летњим месецима и при високим температурама", додао је Простран,

И он је истако да је снег веома значајан јер уништава штеточине и глодаре који наносе велику штету пољопривреди, а посебно пшеници.

Могући проблеми за пољопривреднике који се јављају због снега и ниских температуре, према речима Пространа везују се за снабдевање стоке водом и храном посебно у неприступачним брдско планинским крајевима, али су пољопривредници тамо припремљени на те услове.

Он је оценио, веће проблем у пољопривреном билансу пшенице у 2017.може да створи то што је те културе јесенас посејано на око 100.000 хектара мање површина него што је посејано 2015.
(Танјуг)

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести