Снег весник родне године

Снег погодује свим ратарским и воћарским културама, па чак и да га буде до марта то се неће одразити на њихове приносе и род, сложни су у оцени пољопривредни стручњаци

и произвођачи.

Агроекономски аналитичар Милан Простран казао је   да је снег тренутно добродошао свим пољопривредним културама и да је наговештај добре родне године, односно да ће имати позитиван утицај на будући развој свих воћарскоих, виноградраских и ратарских култура .

“Снег је изузетно добро дошао пољопривреди и сачуваће све оно што је на пољима засејано и ранијих година посејано. Уколико снег потраје и дуже, односно ако га буде и до марта неће бити проблема , јер је сада тренутно период мировања свих усева , период када се они спремају за пролећни развој” рекао је Простран.

Према његовим речима, снег који је прекрио земљиште посебно је значајн и спасиће пољопривредне културе које нису посејане у оптималним агротехничким роковима и које су осетљиве на “голомразицу”.

“Снег је добродошао и за акумулирање влаге у земљишту, обзиром да је јесен била сува и да су неки депои у испражњени од влаге. Сада ћемо имати довољно влаге у земљишту да се изборимо са њеним дефицитом који по правилу настаје у летњим месецима и при високим температурама”, додао је Простран.

Он је истако да је снег веома значајан јер уништава штеточине и глодаре који наносе велику штету пољопривреди, а посебно пшеници.

Могући проблеми за пољопривреднике који се јављају због снега и ниских температуре, према речима Пространа везују се за снабдевање стоке водом и храном посебно у неприступачним брдско планинским крајевима, али су пољопривредници тамо припремљени на те услове.

Он је оценио, веће проблем у пољопривреном билансу пшенице у 2017.може да створи то што је те културе јесенас посејано на око 100.000 хектара мање површина него што је посејано 2015.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести