Софтвераши могу повећати извоз пет пута

– Влада Србије ће оформити министарски тим, на чије ће чело бити предложена министарка Ана Брнабић, а који ће се бавити искључиво ИТ сектором

да би се извоз у тој области повећао са 410 милиона евра на више од две милијарде у року од две године – поручио је у понедељак премијер Србије Александар Вучић.

О томе да домаћи ИТ сектор има шта да понуди, да има изузетне потенцијале и да је квалитет рада компанија у тој области већ потврђен на тржишту, недвосмислено говоре и резулатати њиховог пословања. Ипак, по речима директора Војвођанског ИКТ кластера Милана Шолаје, за већи успех и извоз, као и развој ИТ сектора, неопходна је подршка државе, и на то већ годинама представници тог сектора указују.

– Паметно коришћење информационих технологија веома је важно, а  могућности домаћих компанија из ИТ сектора су добре и реално је да се веома брзо повећа извоз – каже Шолаја. – Милијарду евра извоза није циљ сам по себи, већ је то стартна позиција на глобалном тржшиту, а с обзиром на добар положај који ИТ индустрија има, тај циљ је и те како достижан.

По његовим речима, прошле године је домаћи ИТ сектор остварио 455.000.000 евра извоза, док је увоз у тој области био 167.000.000 евра. Он указује на то да је нето извоз ИТ сектора већи него што је извоз „Железаре” и „Фијата” заједно.

– Успех на тржишту је последица рада у ИТ сектору и јасно је да држава више не може и не сме бити незаинтересована за његов развој, а да би се то и постигло, потребно је направити неколико корака. Надам се да ће бити прихваћене мере на које непрестано указујемо, а које ће сигурно допринети развоју те индустрије – од образовања, преко олакшица за пословање, уклањања препрека у пословању, подстицаја извозу до, што је изузтно важно, подстицаја развоју сопствених решења у тој индустрији, развоја електронског пословања. Наравно да је иницијатива за подршку развоју ИТ сектора добра, али остаје да се види да ли ће се нешто променити или ће се дешавати исто као и раније и све остати само прича, без промена на терену. Такође, надам се да ће у иницијативу бити укључени и људи из струке да би се нашла најбоља решења – каже Шолаја.

Он указује на то да су представници ИТ сектора, због честих обећања да ће им држава пружити подршку, изгубили поверење да ће се то и десити, јер у последњих неколико година једино што је држава учинила био је појачан интерес Финансијске полиције.

– Промена размишљања о ИТ индустрији, образовни систем који ће то да подржи и држава која ће то да искористи је начин да свима буде боље. Крајњи је тренутак да се нешто промени јер је времена за чекање све мање, пошто је то тржиште веома живо, промене су огромене. Од тога би корист имали сви и колико је ИТ сектору потребна подршка државе, толико је и држави потребна подршка тог сектора. Веома је важно да се обезебеде услови који ће омогућити да домаће компаније послују у земљи, да се новац задржи у њој, а не да одлази ван Србије, потребно је да се изгради обострано поверење и резултази ће сигурни бити бољи – каже Шолаја.

Д. Млађеновић

 

Нови Сад центар ИТ индустрије у Србији и региону

ИТ индустрија се веома брзо развија и тој грани привреде неопходан је стручан и образован кадар. По речима Милана Шолаје, ИТ сектор нуди могућност за запошљавање младих и образованих људи, а ти кадрови  дефицитарни су, практично, у целом свету: само у Европској унији до 2020. године биће потребно више од милион стручњака из ове обалсти.

– У Новом Саду у ИТ сектору ради више од 4.000 људи и несумњиво је да је Нови Сад центар ИТ индустрије у Србији и региону. Сасвим је сигурно да би за неколико месеци, ако би били доступни, посла било и за 10.000 људи. А познато је да зараде у том сектору нису минималне, напротив, пошто је почетна зарада око 600 евра, а просечна око 1.200 евра, што је далеко више од републичког просека - каже Шолаја.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести