Спас чекају „Петар Драпшин”, „Вршачки виногради”

На крају прошлог месеца, по подацима Агенције за лиценцирање стечајних управника, на територији Србије било је 2.058 активних стечајних поступака. У исто време, од почетка година отворено је 17 нових стечајних поступака.

 Из Војводине је прошлог месеца отворен стечајни поступак над „Семеном Тамиш“ АД Панчево, „Златибор инвестградњом” ДОО Нови Сад и  „Апатинским тржним центром” ДОО Сомбор, док су остала предузећа из Београда и остатка Србије.

Међу фирмама над којима је у другој половини прошле године покренут стечајни поступак су и „Кулатранс” АД Кула, „Слога” и „Солид ХК“ Суботица, Ветеринарска станица Бачка Топола – Стара Моравица, „Дневник промет” ДОО, „Геоплан”, „Пан графика” ДОО, „Фото-колор 36” ДОО, сви из Новог Сада. Ту су и „Хигло” АД Суботица, Фабрика намештаја „Шипад” Србобран, „Житохем” Зрењанин, „Пољоопскрба” ДП, „Нопал плус“ ДОО и „Гарант” Нови Сад, „Компас” ДП Панчево, „Сирмијум семе” ДОО Сремска Митровица, Радио Сомбор АД Сомбор, „Вршачки виногради” АД, Вршац.

На списку су и „Петар Драпшин” АД Нови Сад, „Индустрија стакла Панчево” ДП, „Долово” АД, „Војводина” АД, Панчевачка индустрија обуће АД, сви из Панчева, и друга предузећа.Министар привреде Жељко Сертић изјавио је да је јуче десет стратешких предузећа којима 31. маја истиче заштита од поверилаца „у фокусу” Владе, и нагласио да у њиховом случају продужетака рокова неће бити.

Он је, у разговору с представницима мисије ММФ-а о активностима Министарства на окончању процеса приватизације, као највећи проблем у тој групи предузећа издвојио РТБ „Бор” и ЈП ПЕУ „Ресавица”, али и нагласио да је Влада Србије одлучна да пронађе оптимална решења.– Проблем тих предузећа није само економски већ и социјални и политички – рекао је Сертић, наводи се у саопштењу Министарства привреде. – Желимо да нађемо оптимална решења и зато се раде темељне анализе и сагледавају сви аспекти и могућа решења. Видећемо која ће се могућности показати као најбоље за државу, предузећа и раднике, али је сигурно да држава више неће финансијски помагати та предузећа.

Он је указао на то да се, у сарадњи са Светском банком, интензивно ради на унапређењу система и институција за спровођење стечаја да би ови процеси били ефикаснији и у служби оздрављења привреде.

Љ. М.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести