Спас за акумулаторе стиже из Ветерника

По свему судећи, једна од некадашњих перјаница сомборске привреде, Фарбика акумулатора, иначе ћерка-фирма шабачког концерна „Фармаком МБ“,

која се због енормних дугова нашла у стечају, ускоро би поново могла производити и тржишту испоручивати свој најуноснији производ, акумулаторе „блек хорс“. Наиме, по информацијама из овдашње локалне самоуправе, које је „Дневнику“ потврдио и стечајни управник Милорад Вељовић, постигнут је договор с компанијом „Вискол“ из Ветерника, која је закупила целу фабрику и има намеру да настави производњу.

– Информације су тачне, постигли смо договор с „Вискол ом“ из Ветерника о закупу фабрике – каже за наш лист Милорад Вељовић. – Закупац је уплатио пола милиона евра депозита, а прва рата месечног закупа у висини од 10.000 евра би требало да буде уплаћена до краја дана.

По његовим речима, тренутно инжењери и стручњаци других профила контролишу све машине у комплексу Фабрике акумулатора, које су већ месецима заустављене.

– Осим што ће плаћати месечни закуп, „Вискол“ је у обавези да плаћа и све трошкове који настају из обновљеног процеса производње, што значи струју, воду, службу обезбеђења, а по досадашњим пројекцијама, ускоро би на производњи акумулатора „блек хорс“, који је препознатљиви бренд те фабрике не само у Србији већ и у великом делу света, требало да поново буде ангажовано око 200 радника – најављује Вељовић, коме у покушају остваривања тог аранжмана ипак „срећу квари“ чињеница да је ФАС под ударом великих дугова. – Највећи проблем нам, тренутно, стварају односи с лизинг-кућама. Наиме, готово све новије машине и алати су заправо узети на лизинг, тако да би њихово евентуално повлачење из производних хала створило додатне проблеме.
Вељовић настоји да и кроз такав вид пословне сарадње са заинтересованим фирмама дође у позицију да проблем нагомиланих дугова реши продајом ФАС-а као правног лица, односно да спречи распарчавање фабрике, што би неминовно довело до потпуног гашења индустријског „чеда“ сомборске привреде које је све до пре две године извозила високо цењене акумулаторе на тржишта разасутим на готово свим светским меридијанима.

Мада је још увек рано за прогнозе, како је најавио и сомборски градоначелник Саша Тодоровић, и локална самоуправа се укључила у потрагу за заинтересованима за закуп организационог дела ФАС-а који је био задужен за откуп, складиштење и прераду секундарних сировина да би се и ту створила могућност повратка макар дела од 600 својевремено запослених радника, који су данас на евиденцији Националне службе за запошљавање.

М. Миљеновић

Познати по уљу и мазиву
Закупац сомборске Фабрике акумулатора, која само за порезе држави дугује безмало 1,5 милијарду динара, „Вискол група“ из Ветерника, широј јавности је познатија као један од највећих произвођача уља и мазива. Као референтна фирма у том сектору, својевремено су из Ветерника Агенцији за приватизацију послали и писмо заинтересованости за учешће у приватизацији крушевачке фабрике мазива ФАМ. Осим што, уз производне погоне, у Ветернику поседују и бензинску пумпу на Новосадском путу, „Вискол група“ у свом власништву има и малу речну флотилу састављену од два танкера и једног реморкера.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести