Спасавање сточара од уцена накупаца

Наредног месеца очекује се почетак откупа свиња и прерада меса у новоотвореној кланици „Митрос”, а долазак инвеститора, аустријске компаније

Герлингер,  не значи само оживљавање производње у овој компанији већ и шансу да се сремски и мачвански сточари истгну из руку накупаца и спасу од уцена тајку и иних откупљивача .

Дневно се за посао у “ Митросу” пријави више од 20 кандидата, а до почетка откупа и прераде сви радници који ће у новој кланици добити радно место биће изабрани како би одмах могли да почну про-

изводњу. Уз одабир квалитетних радника, обављају се и разговори са сточарима. До сада су обављени разговори са око 1.200 произвођача товљеника  којима је понуђена сарадња.

За сремске сточаре “Мирос” представља и сигурно тржиште али и спас, с обзиром да су ниске откупне цене претиле да униште сточарство у овом крају Војводине. Уз то, “ Митрос” ће имати, како сада ствари стоје,  стабилне цене за откуп свиња у дужем временском периоду.

Председник Одбора за аграр Сремске привредне коморе Владимир Влаовић објашњава за “Дневник” да још није било конкретних договора  са “ Митросом” око откупа и повезивања са добављачима односно сремским сточарима, али да очекује да се то догоди након празника. Неспорно је, како каже, да сремски сточари који су познати управо по производњи свиња, полажу много наде у “ Митрос” и да једва чекају да сазнају услове и цену откупа.

Виши стручни сарадника за сточарство Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац Зоран Козлина каже за “Дневник” да и сточари Мачве верују да ће им “Митрос” омогућити сигуран и бољи откуп него што је то било до сада.

- Количине меса које могу произвести сточари Мачве су велике и због тога отварање нове кланице “Митроса” за њих много значи. Постоје контакти од стране кланице и мачванских сточара, ништа конкретно није потписано али су најаве које су упућене произвођачима веома охрабрујуће. Ради се о уговореној производњи и минималној цени откупа, као и откупу на основу процене на линији клања, што много значи онима сточарима који производе квалитетно свињско месо. Сточарима одговра откуп по квалитету меса – истиче Козлина.

Наш саговорник указује да сточари Мачве имају велики потенцијал, али да су последњих година смањили производњу чекајући шта ће се десити са откупом и ценом свињског меса.

- Они имају велике капацитете, у Мачви има доста младих произвођача спремних да се баве узгојом свиња , али треба им сигурност за продају и тржиште, као и адекватна цена. Они већ користе субвенције које даје држава и њима друга помоћ није потребна, јер имају све да би били још успешнији и бољи сточари, али мора им се обезбедити тржиште и адекватна цена за оно што улажу. Лако ће сточари Мачве вратити производњу коју си имали пре уколико буду имали сигурно пословање – закључује Козлина.

Љ. Малешевић

 

Исплата по квалитету

Цена товљеника у откупу  ће бити различита и зависиће од процента меснатости, а исплата ће бити за два до три дана.

Плаћање по квалитету, а не као до сада по килограму, за сремске сточаре не представља проблем јер су сигурни да њихова стока поседује потребан квалитет за добру цену. Када почне са радом “ Митрос” ће у једној смени прерађивати више од 1.000 товљеника, а претпоставље се да толико тренутно нема у сремским оборима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести