Спречити пленидбу имовине непродатих фирми

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић затражио је, у писму које је упутио министру привреде Жељку Сертићу, да се изнађу могућности за даљу радну ангажованост

 предузећа у реструктурирању и онемогуће повериоци да им плене имовину.Министар Сертић позива се да хитно организује састанак на којем би заједно са синдикатима анализирао предстојећу аларматну ситуацију у предузећима у реструктурирању за која до сада нису објављени јавни позиви за продају, или за која јесу а није се појавио купац.

Синдикалци подсећају на то да се ради о предузећима којима је 31. октобар ове године последњи законски рок до када се повериоци не могу појавити за наплату својих потраживања, уз напомену да након тог рока постоји реална могућност да она због пленидбе имовине оду у стечај, а запослени остану без посла. Синдикат тврди да ће радници остатити без посла „као колатерална штета несинхронизованих активности”.

„Као представници највећег броја радника који су запослени у тим предузећима, желимо да активно учествујемо у проналажењу решења за њихову даљу радну ангажованост, као и активности које ће онемогућити да се они, као и њихова предузећа, ’пусте низ воду’. Састанку би, осим представника СССС-а, представника грана и делатности, требало да присуствују и пословна и синдикална руководства предузећа која су у завршној фази приватизације”, навео је у писму Љубисав Орбовић.

Уколико се заиста обистини најава министра Сертића да продужетка рока за приватизацију неће бити и да ће цео посао бити урађен до краја ове године, збиља постоји реална опасност да многа предузећа у реструктурирању која нису продата или за које није ни расписан позив, оду у стечај и изгубе заштиту државе коју имају само до 31. октобра.

Почетком године процењивано је да ће од 526 фирме са списака Агенције за приватизацију, осим већ покренутих 188 стечајних поступака, иста судбина задесити многе. Рачунало се да ће још између 100 и 150 фирми од преосталих 338 свој спас од банкрота морати да потражи кроз стечајни поступак јер многи повериоци чекају да дође 31. октобар и наплате вишегодишња потраживања.

На списку предузећа која су већ отишла у стечај биле су и 33 фирме из Војводине, у којима је био запослен 521 радник. Међу њима су и некадашњи гиганти војвођанске социјалистичке привреде, попут новосадског „Петра Драпшина”, суботичког „Солида” или „Кулатранса”. Агенција се определила за то да та предузећа пошаље у стечај зато што не постоје заинтересовани за њихову приватизацију, а нека се годинама не баве својом делатношћу.

Путем оних који свој спас траже кроз стечај свакако ће поћи и она предузећа за која, и поред јавних позива, није било заинтересованих. Шансе да још нешто ураде до 31. октобра имају нека предузећа за која ће ових дана бити расписани јавни позиви, али нема гаранције да ће купаца за њих бити.
Сва остала предузећа за која није било заинтересованих имају заштиту само до 31. октобра, односно до оног тренутка када се оконча трећи позив за продају капитала. Уколико ни у трећем покушају не буде заинтересованих, она ће морати у стечај због финансијског биланса и стања у којем су.

Љ. Малешевић
 

„Инвеститори неће да купе прошлост”

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је да инвеститори неће да купе прошлост и разрушене хале.Он је у Скупштини Србије изјавио да је за предузећа у портфолију Агенције за приватизацију пристигло више од 1.900 писама о заинтересованости, али да је мало тога реализовано јер је инвеститорима важно да виде да предузећа раде и функционишу.

– Поносни смо кад видимо да МСК у Кикинди ради, а то је оно што и инвеститори хоће да виде – рекао је Сертић.Он је навео да је и то разлог зашто је важно да раде „Железара Смедерево”, „Петрохемија” и друге фирме, посебно што у ланцу производње оне имају утицај и на друге субјекте.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести