Србија напредовала у Глобалном анти-корупцијском индексу

Србија је напредовала у Глобалном анти-корупцијском индексу у систему одбране, захваљујући, пре свега, новом Закону о јавним набавкама,

где сада има јако мало простора за ризике од корупције, изјавио је данас извршни директор Београдског центра за безбедносну политиу Предраг Петровић.

"То је добра вест, из групе Д земаља са високим ризиком од корупције у одбрани Србија је прешла у умерени ризик од корупције, односно групу Ц", рекао је Петровић Танјугу на конференцији "Изградња интегритета у одбрани- главна постигнућа и изазови" и додао да, међутим, остаје велики ризик од корупције у области политике.

Каже да је нови Закон о јавним набавкама доста ригидно регулисао ту област и оставио јако мало простора за ризике од корупције, али да су политички ризици посебно изражени, као и да у наредном периоду треба поседно обратити пажњу на ту област ризика.

"Овај напредак нам указује да су људи у систему одбране и професионалци изузетно озбиљно схватили свој посао, унапредили су ситуацију колико је то у њиховој моћи. Сад је на политичарима да смање неправилан и неадекватан утицај политике на професионалце", рекао је Петровић.

Према његовом мишљењу, у овом моменту јако је тешко рећи да има политичке воље за то, јер иду избори, али се нада да ће се након избора створити услови, када се и страсти смире и када ће бити могуће причати о смањењу тих ризика на професионалнији начин.

Виша истраживачица Међународне транспарентности из Велике Британије Каролина Меклахлан рекла је Танјугу да је Програм Међународне безбедности и одбране по други пут спровео глобални анти-корупцијски индекс одбране, и да индекс мери ниво корупције ризика у сектору одбране из 120 земаља.

Навела је да резултат индекса указује да, док расту улагања у одбрану и даље постоје изазови и како тим новим ресурсима управљати.

"Можемо видети нарочито међу Г20 земљама, као и међу земљама на Блиском истоку и северној Африци, где расте потрошња за одбрану, која не иде увек'руку под руку' са повећаном одговорношћу и доступношћу информација о томе што се дешава", рекла је Меклахлан.

Истиче да резултат за земље НАТО-а указује да, док укупна одговорност није у лошем стању, изазови остају, те да је то нарочито случај са категоријом експедиционих операција, где је откривено да земље НАТО-а и даље имају изазове када је у питању решавање корупције у тим операцијама.

"Резултат за регион показује да БиХ, Хрватска и Србија, све смештене у категорији Ц, имају умерену опасност корупције и заправо их то ставља међу првих 30 до 40 земаља по том учинку", каже Меклахлан.

Конференција "Изградња интегритета у одбрани- главна постигнућа и изазови" у организацији Београдског центра за безбедносну политику, поред представљања најновијих налаза Глобалног анти-корупцијског индекса одбране за Србију, БиХ и Хрватску, бави се и питањима који ризици од корупције су смањени у протекле три године и зашто су неки ризици и даље велики изазов за сектор одбране.

Такође, представљен је и приручник за процену сврсисходности јавних набавки у сектору безбедности.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести