Србија се по НС семену у свету препознаје

На огледним пољима Института за ратарство и повртарство на Римским шанчевима код Новог Сада одржана је традиционална манифестација Дани поља

кукуруза, соје, сунцокрета, шећерне репе и сирка, која је окупила велики број стручањака из области пољопривреде, али и пољопривредника из свих делова Србије. Пољопривредним произвођачима, рекордерима у производњи ратарских култура, уручена су признања за изванредне резултате у гајењу ратарских биљних врста НС семе.

Манифестрацију је отворио председник Владе Војводине Игор Мировић, а свечаности су присуствовали и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић, као и пословни партнери из иностранства.

– Овај скуп је најбоља прилика да се у свет пошаље слика о важности и значају науке у Србији – рекао је в. д директора Института Јан Туран. – Бриљантни резултати се не појављују случајно, за најбоље ствари у животу потребно је стрпљење, посвећеност и пожртвованост, а те особине красиле су научне раднике Института за ратарство и повртарство у прошлости, а красе и данас моћан научни тим од више од 100 истраживач,а од којих је 77 доктора наука, као и преко 300 вискообразованих радника различитих профила, што је гаранција свега што Институт нуди – семена, технологије, образовање и услуге.

Институт има дугу и богату традицију, а основан је још 1938. године одлуком Министарства пољопривреде Краљевине Југославије. Тада је оформљена Пољопривредна и контролна станица у Новом Саду, из које је настао данашњи Институт. Успешним радом и врхунским резултатима имплементираним у пољопривредну праксу Институт је одавно стекао значајно место у светској науци. Семена из Института присутна су у целом свету, непрестано се освајају нова тржишта, производе и пласирају нова семена врхунског квалитета. Да су проозводи НС семена и те како препознатљиви потврђује и то што је сваки осми хектар под сунцокретом у свету засејан хибирдима произведнним у НС семену. 

– Основна и примењена истраживања усмерена су ка стварању нових сорти и хибрида, ратарских и повртарских, као и великог броја индустријских, крмних, лековитиих и зачињских биљака. У оплемењивању се акценат даје на постизање високих приноса, врхунског квалитета, као и на отпорност на абиотичке и биотичке стресове. Резултати се одмах преносе у праксу, и то на више начина, а један од њих је и друга традиција Дана поља – рекао је Туран.Он је указао на то да се на огледним пољима може видети научни рад на стварању новог семена, које треба да буде основа пољопровредне производње у Србији, али и шире.

– НС семе је институтска робна марка, која је већ одавно добро позната и синоним је за квалитет и добар принос. НС семе је српски бренд и свакако један од најбољих извозних производа Србије – нагласио је Туран.Међу пољопривредницима, рекордерима у производњи сорти и хибрида НС семе у 2015. којима су уручена признања су и Миодраг Јовановић, Миомир Мирић, Милан Купрешак, Мирослав Бербер, Ђорђе Милотин, Милосав И. Макевић...

Д. Млађеновић

 

Мировић: Приоритет наводњавање

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је, отварајући Дане поља, да је Институт за ратарство и повртарство изузетно цењена институција с богатом историјом и да има велики значај, посебно у Војводини, у којој је пољопривреда најважнија грана привреде.

– Наша оријентација је да у наредне четири године унапредимо пољопривреду јер желимо да брендирамо наше пољопривредне производе и да стимулишемо младе људе да остану на селу и да се баве пољопривредом – казао је Мировић. По његовим речима, у области пољопривреде приоритет је   наводњавање јер ће квалитетно решавање тог проблема значајно утицати на побољшање пољопривредне производње. Уз то, истакао је Мировић, међу приоритетним пројектима је и изградња смештајних капацитета за пољоприврдне производе.

– О значају пољопривреде у нашој земљи најречитије говоре подаци да приходи од пољопривредне производње представљају десет одсто бруто друштвеног производа, а када је реч о извозу, 21 одсто од целокупног извоза чине пољопривредни производи – нагласио је Мировић.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести