Србија вуче раст овог дела Европе

– Земље Југоисточне Европе бележе повећање раста и смањење високих стопа незапослености, а Србија је, као највећа економија у региону, дала највећи допринос таквом тренду

 – изјавила је директорка Светске банке за Југоисточну Европу Елен Голдстин на представљању десетог редовног економског извештаја СБ-а за Југоисточну Европу у Бриселу, који је путем видео-линка био директно преношен на конференцији за новинаре у Канцеларији Светске банке у Београду. – Јачи раст почиње да утиче и на повећање запослености и смањење сиромаштва у региону.

Голдстинова је навела да, иако стопа незапослености у региону остаје и даље висока и износи око 25 одсто, пет од шест земаља у региону је успело ове године да ту стопу смањи.Посебно је истакла да је Србија повећала стопу запослености 4,7 одсто у овој години, и да је оборила стопу незапослености у другом кварталу на 15,2 процента.

По извештају СБ-а, очекује се да пројектовани економски раст у Србији, Албанији, БиХ, Косову, Македониији и Црној Гори достигне 2,7 одсто на нивоу региона у овој години, у односу на 2,2 одсто, колико је износио 2015.– Србија, која представља највећу економију у региону, подстакла је такав раст – изјавила је виша економисткиња Светске банке и водећа ауторка извештаја Барбара Цунха.

Србија, по њеним речима, бележи скок с 0,7 одсто прошле године, након поплава које су погодиле земљу 2014, на очекиваних 2,5 одсто ове године.
– Земље с јаким реформским програмима имале су повећане инвестиције, што је постало солидан мотор раста током прве половине 2016 – рекла је водећа економисткиња СБ-а у Београду и један од аутора извештаја Екатерина Вострокнутова.

Она је истакла да су приватне инвестиције изузетно допринеле расту у Србији и Албанији, и да су и тим земљама, захваљујући реформама које спроводе, значајно смањени фискални дефицит и јавни дуг.Указано је, међутим, на то да просек смањења фискалног дефицита у региону с прошлогодишњих 3,6 одсто на 3,3 процента у овој години „маскира” варирања од земље до земље, с обзиром на то да се јавни дуг повећао у појединим земљама у којима су фискални рачуни преоптерећени јавном потрошњом.

У извештају се закључује да је регион наставио раст упркос комплексном европском и глобалном окружењу. Да би се одржала узлазна путања раста, препоручује се наставак спровођења реформи којима би се одржала макроекономска стабилност, стимулисало пословање и побољшала ефикасност приватног сектора и изградила отпорност на екстерне шокове.

Д. У.
 

Добар тренд и 2017.

Светска банка предвиђа тренд наставка умереног раста и током 2017. године, при чему се за Србију предвиђа да ће он догодине бити 2,8 одсто, а 2018. године 3,5 одсто.
Очекује се да ће остале привреде у региону, с изузетком Македоније, задржати раст између 2,8 и 3,6 процената током 2016. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести