Срећан ко трошак покрије

У целој Србији уобичајени овогодишњи градоносно облаци, на срећу овдашњих паора, заобилазили су до сада Сомбор и његов атар, па је на око 15.000 хектара под пшеницом све спремно за жетву.

Како тврде пољопривредници ако их буде пратила срећа као и до сада, пошто се од нејаке противградне одбране ионако нико није осевапио, већ колико предстојећег викенда би комбајни могли да уђу на тзв. више терене, док би највећи део жетвених радова могао да почне крајем следеће седмице. Прошлог викенда је пожњевен сточни јечам, чија влага (између 12 и 13) даје наду да ће и хлебно зрно бити доброг квалитета, а на узорно третираним површинама се очекују приноси од седам до осам тона пшенице.

Цена, која поред метеорологије, највише брине овдашње пољопривредне произвођаче, још се увек не зна, али ако је судити по неким назнакама разлога за задовољство готово сигурно неће бити. Ако се зна да је данашња цена прошлогодишњег рода, уочи нове жетве, тек 19 динара и да је у трговини фјучерсима тона 145 евра франко лука, упућени тврде да је тешко очекивати да ће откупна цена овогодишњег рода бити виша од 17- 17,5 динара, што ће само у случају одличних приноса бити тек на граници покривања трошкова.

-Чињеница је да је због изузетно благе зиме далеко више морало да се уложи у заштиту површина засејаних пшеницом.- каже Јеца Илић, директор „Метеор комерца“, једног од најбољих пољопривредних предузећа на западу Бачке, које се поред производње бави откупом.- Овог пролећа се пшеница морала најмање три пута хемијски третирати, што је са једне стране повећавало трошкове, а са друге неминовно узроковало смањење приноса због гажења биљака -конкретизује Илић забринутост овдашњих пољопривредних произвођача, са чим се слажу готово сви који од паорлука живе.

-Ово је последња година да сам сејао пшеницу, јер на њој већ годинама уназад бележим само губитак.- разочаран је и одлучан уочи нове жетве Александар Протић.- Комшије су одавно престале да сеју жито, јер се због промене климе нарадиш, а ни сам не знаш за шта. Овако, уговорим унапред соју, сунцокрет и репу и знам на колико могу минимално новаца да рачунам, а све преко је зарада. На пшеници је или само покривање уложеног или чешће само чиста пропаст.- вели Протић, којем је одлучност учврстило и прошлогодишње смањење државних субвенција.

М. Мћ

И не размишљају о цени
Елементарна непогода, која је последњих дана задесила Банат, потпуно је покварила и рачунице и очекивања овдашњих пољопривредних произвођача када је реч о пшеници.

Пољопривредник Драган Ердељан из Зрењанина вели да се на неким њивама жито неће ни косити, јер је усев потпуно уништен.

Пољопривредник Драган Цветков је пре неколико дана, на манифестацији „Дан поља“, одржаној на парцелама између Лазарева и Златице, изразио очекивање да ће улагања у производњу пшенице бити оправдана, пошто су она ове године била скупља за 20 до 30 одсто.

-Видећемо какви ће бити приноси, а остаје нам и да сачекамо формирање цене. Она која би покрила трошкове производње креће се од 20 до 23 динара, плус ПДВ – нагласио је Цветков, додајући да је на берзама, последњих дана, било такованог трговања „на зелено“ и да је хлебно зрно продавано по цени од 15 – 16 динара, без ПДВ-а. 
Ж. Б.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести