Сретеновић: Буџетски корисници не поштују многе законе

Буџетски корисници и даље не поштују многе законе, па ни оне најосновније - о буџету, рачуноводству, јавним набавкама, платама у државним органима и јавним службама,

изјавио је данас председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић.
Сретеновић је за Политику рекао да већина институција, које су предмет ревизије, након осам година од почетка рада ДРИ и даље нема успостављен систем финансијског управљања, контролу и интерну ревизију, а управо би то требало да буде прва брана од нерационалног и незаконитог трошења јавних средстава.
ДРИ ће и у 2016. години наставити тамо где је стала, односно ревизиори ће прегледати опет завршни рачун буџета Србије, али и и све оно што буду омогућиле кадровске и финансијске могућности.

Сретеновић је казао да ДРИ за 2016. годину нису одобрена средства која су планирана за рад, па ће и број ревидираних субјеката и обухват ревизије бити мањи, додао је.
Број кадрова је и даље недовољан да би се под лупом у неком разумном року нашло више од 12.000 субјеката чије је ревидирање у надлежности инстититуције, додао је.

Сретеновић каже и да је улога јавности од непроцењивог значаја.
Говорећи о преговарачком Поглављу 32, Сретеновић је казао да ће ревзиори без сумње имати водећу улогу у реализацији потпоглавља које се односи на екстерну ревизију.
Што се нас тиче, ми смо спремни, казао је Сретеновић.

(Тањуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести