Српска шљивовица тик уз француски коњак

С почетком ове године ступио је на снагу Закон о јаким алкохолним пићима, који је увео ред у тој области, али је и омогућио малим произвођачима да изађу из сиве зоне. Сада ће,

уколико се испуне сви прописани и међународни стандарди, српска ракија бити тик уз француски коњак или шкотски виски. Другим речима, шљивовица, која се сматра краљицом српских ракија, уз нова правила, на европском и светском тржишту биће у рангу чувених страних жестоких пића.

Како објашњава Колинда Хрехоровић из Министарства пољоприведе и заштите животне средине, од почетка године либерализовани су услови за производњу алкохолних пића код нас и знатно смањени трошкови за регистрацију.

– Мали произвођачи могу се регистровати за производњу ракије и осталих алкохолних пића као предузетници и на тај начин стављати директно свој производ на тржиште као финални производ, посебно ако се узме у обзир да је тим законом појединостављена процедура регистрације – рекла је Колинда Хрехоровић.

Нови закон није променио право српског сељака да у свом дворишту и даље пече ракију, али и да на законит начин збрине вишак који му не треба за личну употребу и понуди га на тржишту. Колинда Хрехоровић истиче да, уколико мали произвођач не жели да директно са својим производом иде на тржиште, има по новом закону могућност да свој воћни дестилат да другом регистрованом произвођачу на даљу дораду или прераду. То значи да онај ко преузима дестилат постаје одговоран и за квалитет, али и за здравствену безбедност тог алкохолног пића. Тако је, истиче, стављен у легалне токове онај вишак ракије који се налазио код физичких лица и који представља сиву економију. Јер, претходних година много ракије се продавало на пијацама и на улицама, али непријављено и без провере здравствене испавности.

Такође, нови закон омогућава регистрацију великог броја произвођача, а самим тим и гаранцију извоза јер је јасно да сва произведена алкохолна пића нису потребна ни произвођачу ни домаћем тржишту.

Да би заживео извоз наше шљивовице и да би се она нашла на страним рафовима тик уз виски и коњак, Министарство пољопривреде треба да донесе још правилник о географској ознаци.

Љ. Малешевић

 

Није све иста категорија

Новина је и категоризација пића по међународним стандардима. Тако се сада може догодити да многи који су сами претходних година процењивали да праве „одличну ракију” буду разочарани када схвате да она не испуњава стандарде без којих не може на страно тржиште.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести