Српске фабрике могући снабдевачи немачког гиганта

Неколико српских предузећа могло би у наредном периоду да постану снабдевачи немачког Ебершпехера, једног од светских лидера у производњи издувних система за аутомобилску индустрију,

грејача и расхладних уређаја за теретна возила и аутобусе, изјавио је данас потпредседник за управљање ланцем снабдевања те компаније Томас Рор.

Рор је у изјави Танјугу рекао да је већ постигнут договор да у јануару следеће године немачки експерти за контролу квалитета посете Фабрику пољопривредне механизације (ФПМ) Агромеханика из Бољеваца, и додао да и Металац из Горњег Милановца, после прошлогодишње куповине Фабрике аутомобилских делова (ФАД) из истог града, такође има могућност за производњу ауто-делова.

Делегација Ебершпехера, компаније која је прошле године имала промет од 4,4 милијарде евра и 8.600 запослених у 60 производних погона у 25 земаља света, Србију је први пут посетила у јулу када је, уз помоћ Привредне коморе Србије, регионалних привредних комора и Развојне агенције Србије, разговарала са представницима 12 домаћих привредних друштава, потенцијалним добављачима делова.

-Приликом посете у јулу разговарали смо са доста потенцијалних добављача, али овог пута смо посебно посетили пет компанија како бисмо видели њихове капацитете и да ли могу да снабдевају аутомобилску индустрију, рекао је Рор, који је са сарадницима обишао крагујевачке компаније „Текниа КГ” и „Gomma line”, „Металац” из Горњег Милановца, „Минг” из Ниша и ФПМ Агромеханика из Бољевца.

Рор је као добар пример навео „Металац”, који, како је рекао, производи делове од нерђајућег челика који могу да нађу примену у индустрији издувних система, и „Агромеханику”, чије машине могу да се искористе за израду сензора.

-Аутомобилска индустрија је веома захтевна и има високе стандарде квалитета који морају да се испуне. Предузећа у Србији имају добру основу да то достигну... Оне су показале велико интересовање, желе да сарађују, мотивисане су, и запослили су људе како би достигли потребни ниво, рекао је Рор.

Он је додао да је идеја да евентуални добављачи из Србије буду ангажовани за нове производне програме Ебершпехера.

-Из Србије за сада немамо добављаче и ово је наш почетак. Почетком месеца отворили смо ново постројење у Великом Варадину (Орадеа) у Румунији,  и ширимо се све више, рекао је Рор.

Немачки привредник похвалио је и ангажовање Привредне коморе Србије у успостављању контакта између Ебершпехера и српских предузећа.

-Све је добро организовано са потенцијалним добављачима и за нас је било лако да их посетимо, оценимо и разговарамо с њима о томе шта нам је потребно и шта могу да нам понуде. Ово је најлакши начин да добијемо нове добављаче, закључио је Рор.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести