Српске машине купују Данци, Швајцарци...

Наступ на Пољопривредном сајму Агритехника у Хановеру донео је пријатно изненађење домаћим произвођачима, који излажу на заједничком штанду Привредне коморе Србије и агенције СИЕПА.

За мале пољопривредне машине, нарочито због доброг односа цене и квалитета, заинтересовани су Данци, Швајцарци, Немци, а појавили су се и потенцијални купци из Кине и с Исланда.Самостална саветница у Центру Привредне коморе Србије за билатералну сарадњу Зорана Делић каже да се то што наши произвођачи наступају заједно показало као веома добро јер тако посетиоци лакше обрате пажњу на њих.

– Ова изложба пољопривредне механизације у Хановеру је једна од најјачих, не само у Европи већ и у свету, и ако овде покажете да имате машину за инострана тржишта, да сте конкурентни и да склапате послове, онда је јасно да имате шта да тражите на светском тржишту – каже Зорана Делић. – Ми смо задовољни јер је већ доста послова уговорено.

Изложба у Хановеру одржава се сваке друге године, а наредне, 2016, је слична изложба у Болоњи и произвођачи се већ интересују има ли шансе да и тамо наступе заједно.Компанија која је понудила производе који су изазвали највише пажње је „Берко“ из Мола. Директорка тог предузећа Александра Бајшански каже да је највиже пажње изазвао „кембриy ваљак“, машина за припрему земљишта која, између осталог, доприноси и одржавању влаге у земљи.

– Кембриџ ваљак” правимо у три величине, а цена му је од 1.700 до 4.800 евра – каже Александра Бајшански. – Највише су нас посећивали пољопривредници из Швајцарске и Данске. На њиховим тржиштима су такве машине бар 14.000 евра. Разгледали су и задовољни су квалитетом. Направили смо 60 понуда за куповину, ако се и десети део тога реализује, бићемо задовољни.

Компанија МБВ из Вршца продала је 12 подривача за земљу купцима из Данске. Кажу, купци су у почетку били неповерљиви и питали зашто је то тако јефтино, када је код њих бар дупло скупље, али када су све добро разгледали, били су задовољни и купили су.Следећи корак домаћих произвођача је да на тржишту ЕУ пронађу дилере и тако купцима обезбеде делове и сервис.

Д. Вујошевић
 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести