Стартап компанијама младих 100 милиона динара

Услови за покретање иновативних старт-ап компанија у Србији нису толико лоши, али би одређеним законима које би требало донети, могли бити побољшани, закључено је

на рашњој конференцији „Старт-ап еко-систем Србија 2016”.

На том скупу, који су организовали Привредна комора Србије и Привредни форум младих, у оквиру пројекта „Караван омладинског предузетништва”, речено је да Србији недостаје закон о венчрс капиталу који би омогућио да се оснују венчр фондови, а који у свету финансирају младе технолошке компаније високог ризика.

Наглашено је и да су покретачима нових иновативних компанија на почетку пословања потребне и пореске олакшице, али и да им се пореска плаћања одложе на шест месеци. Вршилац дужности директора Развојне агенције Србије (РАС) Жељко Сертић казао је на скупу да је Србија у овој години, која је проглашена Годином предузетништва, од 16 милијарди динара, намењених за 33 програма, за омладинске старт-апове определила 100 милиона динара, од којих је 80 милиона већ додељено младим предузетницима.

Он је нагласио да је за пројекте предвиђене да се финансирају у 2016, до сада пристигло 14.500 пријава, од чега је већ 7.200 реализовано.

Потпредседник ПКС-а Мирослав Милетић казао је да је анкета Светске банке показала да око 46 одсто испитаника у Србији желе да буду предузетници, а да само осам одсто жели да се ангажује у том послу. Милетић је додао да ПКС пружа подршку младим предузетницима и отворен им је за све савете, нагласивши да у блиској будућности намерава и да покрене Савет за омладинско предузетништво.

Он је подсетио и на то да свака пета особа у Србији нити ради нити се школује, додавши да је то значајан изазов за Србију, а која је доказала да је „земља талентованих младих и технолошки писмених људи“.

На скупу су своја искуства у покретању иновативних старт-ап компанија изложили представници Финске, Израела и Немачке, земаља које имају најразвијеније старт-ап еко-системе.

Представници амбасаде Финске у Србији казали су да је та земља створила повољну средину за старт-ап компаније и да у истраживање и развој улаже три одсто бруто друштвеног производа, што је чини земљом с највећим улагањима у те области.

Е. Дн.

 

Србија пуна ИТ талената

Представници компаније „Техстарс” из Чикага, једног од најуспешнијих светских старт-ап инвестиционих фондова и акцелератора, који су у протекла три дана боравили у Београду, оценили су да Србија има талентоване ИТ предузетнике и велики потенцијал за развој ИТ сектора.

Више од 100 младих ИТ талената било је заинтересовано да чује искуства и препоруке, учествује на едукативним радионицама и менторским сесијама које су одржали извршни директор и програмски менаyер „Техстарса” Трој Хенкоф и Ден Вилоби у Бизнис-инкубатору за технолошко предузетништво (ИЦТ Хуб), који се налази у Научно-технолошком парку Звездара.

Представници „Техстарса” поручили су присутнима да је свет ИТ-а препун могућности јер у сфери интернета није важно у којој земљи се покреће посао пошто се може стићи до купаца и корисника на свакој тачки планете.

„Техстарс” (www.techstars.com) на глобалном нивоу окупља више од 700 компанија, а њихова вредност на тржишту износи седам милијарди долара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести