Стевановић: Долазе бољи дани за војвођанску привреду

До краја недеље биће завршена јавна расправа о Нацрту измена и допуна Закона о стечају. После три измене тог закона у последњих десет година уочени су неки недостаци

које је потребно отклонити да би се стечајни поступци учинили ефикаснијим и бржим.

– Стечај није нужно крај за неку фирму – објашњава за „Дневник” државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић. – Стечајни поступак можемо посматрати и као последњу опцију за оздрављење предузећа које не може да измирује своје обавезе. Можемо спровести реорганизацију предузећа или покренути банкротство када оздрављење већ није могуће. Свакако у Србији има примера где су компаније оживеле након продаје и стечаја или реорганизације и данас успешно послују.

* Шта доносе измене Закона о стечају?

– Закон који је на снази значајно је смањио трајање стечајног процеса, повериоци се намирују у већем проценту, имамо и више стечајева, пре свега јер смо одлучни да решимо питање предузећа која нисмо успели да приватизујемо. Овај нацрт измена и допуна Закона, усаглашен са Светском банком и Међународним монетарним фондом, даје могућност активног учешћа обезбеђених поверилаца у процесу одлучивања, која су од значаја за намирење њихових потраживања, па и смене стечајног управника ако не ради добро свој посао. Стечај је жива ствар и, ако треба, мењаћемо закон колико год треба јер желимо да доведемо Србију у ред и да коначно нађемо решења за сва предузећа из портфеља приватизације која нико није решавао деценијама.

* Крајем прошле недеље одржана је заједничка седница Републичке и Покрајинске владе. Да ли она најављује промене које ће донети бољитак војвођанској привреди?

– Коначно имамо прилику да изградимо системски однос Републике и Покрајине којег није било за време дванаестогодишњег режима Бојана Пајтића, дванаест дугих година девастације привреде, инфраструктуре, популације, градова и села Војводине. Сада ћемо квалитетним и перманентним односима допринети развоју Војводине, посебно привлачењем инвеститора и стварањем великих пројеката.

* Министарство привреде је у марту ове године позвало заинтересоване за приватизацијуЛуке Нови Садда доставе писма о заинтересованости. Када ће та фирма бити приватизована?

– Очекујемо да „Лука Нови Сад” заврши административне обавезе пре него што се покрене процес приватизације. Надамо се да ћемо процес покренути до краја ове године. Међутим, важније од „када” је питање „ко” ће приватизовати Луку Нови Сад јер нам је циљ да она добије најбољег пратнера за оператера да би се подигли капацитети и пословање саме луке.

* Преговори о стратешком партнерствуГаленикеи британско-руског конзорцијумаФронтијерПетровакс фармпочели су пре неколико дана. Шта је с другим предузећима која су од стратешког значаја за државу?

– За нека од тих предузећа припрема се продаја, у некима се спроводи Унапред припремљен план реорганизације – УППР, а некима се он тек израђује. У сваком случају, сва предузећа данас послују по тржишним принципима и ниједно од њих, осим „Ресавице”, не ужива заштиту државе.

Љ. Малешевић

 

Решење за станицу у Руми

* Недавно је наш лист писао о пропадању затворене аутобуске станице у Руми. Хоће ли грађани Руме добити аутобуску станицу?

– То је озбиљно питање за грађане Руме и у сталном смо контакту с локалном самоуправом да бисмо им помогли да се нађе решење које би аутобуску станицу ставило у функцију.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести