Стоп за фалсификаторе меда

Председник Савеза пчеларских организација Србије др Родољуб Живадиновић састао се у петак са председником Владе Републике Србије Александром Вучићем због проблема

 великих количина фалсификованог и неисправног меда на српском тржишту. Састанку је присуствовао и саветник премијера за пољопривреду др Драган Гламочић и директор полиције Владимир Ребић.Премијеру је током састанка изложен цео проблем, јер обраћање надлежним инспекцијским органима није дало никакве резултате. Председник СПОС-а изнео је и предлог за најбрже могуће решавање проблема.

- Ово је велики проблем и велики проценат количине неисправног и фалсификованог меда у промету је на нашем тржишту, у трговинама, пијацама годинама уназад - каже др Живадиновић и додаје да радна инспекција није дала никакве резултате, а тржишна је до сада тврдила да није надлежна.
Уместо меда, купци су најчешће конзумирали кукурузно-глукозни сируп или шећер који има структуру меда.

- Према нашим проценама у Србији се годишње поједе хиљаду тона меда, а произведе две хиљаде тона. А када видите да накупци не купују мед, а продају га, шта вам то говори? - истиче Живадиновић.Наш саговорник каже да су проблем и благе казне, јер за разлику од Холандије и других земаља Европске уније у којима уколико вас осуде за прекршај са храном, добијете две године забране производњом и бављењем том делатношћу, у Србији се плати казна и – настави по старом! Због овога губе потрошачи и пчелари највише, али и држава. Према подацима из 2013.године, Србија је извезла рекордну количину меда, чак 3.371 тона, што јој је донело укупну зараду од 15 милиона долара, што је чак шест пута више него од зараде на месу, иако није иста количина извезеног меса и меда.

- Ова година је лоша за мед, багрем је због лоших временских услова подбацио и сад чекамо да видимо шта ће бити са сунцокретом и липом - каже Живадиновић.Додаје да саветује потрошачима да док се проблем не реши, купују мед искључиво од пчелара, јер се ником не може веровати. Према његовим речима, очекује се брзо решење поблема, јер је премијер обећао да ће на првој седници Владе Републике Србије бити формирана оперативна мултидисциплинарна група за сузбијање фалисификованог меда. Оперативну групу чиниће др Драган Гламочић, који ће њоме и руководити, затим представник Управе за ветерину, представник Министарства трговине, односно тржишне инспекције, представник Министарства унутрашњих послова, односно полиције, представник Министарства финансија, односно финансијске полиције и представник СПОС-а др Родољуб Живадиновић.

Након састанка, председник СПОС састао се са директором Управе за ветерину Ненадом Петровићем ради договора о даљим активностима, како би се проблем што пре решио.Родољуб Живадиновић каже да је највећу помоћ добио од светника премијера и професора Драгана Гламочића, за чијег је мандата као министра пољопривреде пре пар година, направљена највећа акција контроле квалитета меда у Србији.

Маша Стакић

 

 

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести