Страх тера раднике да се жале кад је већ касно

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин потврдио је

да је у компанијама „Јура” и „Геокс” било неправилности, односно да се радници нису без разлога жалили на понашање руководства тих страних предузетника, али и да у „Перутини Птуј – Топико” из Бачке Тополе радници који су одбили полиграф нису добили отказ па самим тим Инспекција рада ту нема шта да реагује. Да су га добили, било би посла за ту инспекцију, а овако, они који су добровољно пристали, били су на том детектору, а они који нису – не сносе последице. Барем не за сада.

Он не спори да је „Јура” 2013. године поклонила два аутомобила Инспекцији рада, истичући да не може да улази у мотиве „зашто се то радило пре него то је преузео вођење Министарства” и додајући да је у његовом мандату спровођен закон јер је та компанија у протекле две године имала више инспекција него откако је дошла у Србију, и то углавном по пријави радника, већином оних који нису више у радном односу.

– Не можемо помоћи некоме ко више није у радном односу – нагласио је Вулин. – Било је неправилности у „Јури”, оне су исправљене, за то су чак и кажњени. Контролисан је и „Геокс”, и то на основу пријаве радника из производње, будући да је послодавац организовао прековремени рад више него што закон дозвољава. Та компанија платила је тај прековремени рад, али ју је Министарство упозорило на то да прековремени рад мора да буде организован у складу са законом. Свакако ћемо поново да проверимо, то је оно што можемо да радимо и што ћемо радити.

Сасвим је сигурно да су поменуте компаније о којима се последњих дана пише у медијима само мали део оних који не поштују радничка права, али велики проблем лежи управо у томе што радници зарад голог преживљавања кршење својих, често и људских права, не пријављују већ то чине тек након што добију отказ или га сами дају. У Министарству рада има Канцеларија за брзе одговоре у којој запослени, за разлику од Инспекције рада где мора да се представи, може анонимно пријавити проблеме које има на раду. Начелница Одељења за студијско-аналитичке послове у Инспекторату за рад Маја Илић истиче да је досадашња пракса показала да је око 96 одсто радничких пријава било оправдано, али да је важно да радници пријављују неправилности док су на радном месту.

– Обавеза је Инспектората да реагује на све што чује, односно што му се пријави, да се проверавају сви захтеви које су доставили запослени и грађани, као и да се прелистава дневна штампа да се види да ли се неко обратио медијима – каже Маја Илић. – Неки радници „Геокса” се јесу анонимно жалили на мобинг. Од почетка године биле су четири анонимне пријаве из те компаније, али су се оне тицале неисплаћеног увећања зарада за прековремени рад, једна пријава односила се на неодговарајуће услове рада, односно на повишену температуру у производним погонима. Она тврди да је Инспекција рада поступила по свим овим пријавама и предузела одговарајуће мере.

Љ. Малешевић

 

Под сталним надзором

Начелница Одељења за студијско-аналитичке послове у Инспекторату рада Маја Илић објашњава да је компанија „Јура” од 2010. године, када је стигла у Србију, под сталним надзором, да су доношена решења која су се тицала услова рада, да уговори о раду нису садржали све елементе... Послодавац је, тврди она, поступао по налозима Инспекције, а и поред тога су инспектори рада против „Јуре” подносили захтеве за покретање прекршајног поступка.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести