Страним и домаћим улагачима њиве на 30 година

Непосредно пред Нову годину Влада Србије усвојила је Уредбу о условима, начину и поступку за остваривање права првенства закупа, критеријума за утврђивање висине

закупнине за право првенства закупа, као и документацији која се доставља уз захтев за остваривање права првенства, чиме је престала да важи одлука из јуна прошле године.

Како је Закон о пољопривредном земљишту прописао да се 30 одсто пољопривредног земљишта у општина даје у закуп инвеститорима који имају планове за улагања у неку врсту пољопривредно-прехрамбене производње, требало је прецизирати под којим условима се остварује право првенства закупа. Овом Уредом  одређено је да право првенства закупа може да оствари више правних лица на територији једна општине, а која нису у својству повезаних лица, с тим што укупна површина остварена по овом основу не може бити већа од 30 одсто од укупне површине пољопривредног земљишта у државној својини предвиђене за давање у закуп у јединици локалне самоуправе.
 
Општа мерила за оцену инвестиционог плана за улагања у сектор пољопривредно-прерађивачке индустрије су да се ради о улагању у нова основна средства, а која се не односе на искључиву ратарску производњу, у износу од најмање три хиљаде евра по хектару, од чега минимум улагања у прерађивачке капацитете износи 500 евра по хектару односно најмање 500.000 евра укупна инвестиције у периоду од три године од дана почетка улагања, с тим што се у првој години мора реализовати најмање 30 одсто инвестиције осим у општинама које имају мање од 1.000 хектара пољопривредног земљишта у којима укупан износ инвестиција не може бити мање и од 500.000 евра. 
 
Право првенства закупа пољопривредног земљишта у државној својини на 30 година има правно лице уписано у Регистар пољопривредних газдинстава у активном стању и онај ко достави инвестициони план који се односи на инвестиционо улагање у сектор пољопривреде, односно пољопривредно-прерађивачке индустрије ради започињања обављања нове пословне делатности, проширења постојеће делатности, диверсификације постојећег производног програма у нове производе , који нису били садржани у постојећем производном програму или битне промене у целокупном производном процесу постојеће делатности у складу са законом којим се уређује улагање. 
 
Улагања у сектор пољопривредно прерађивачке индустрије у смислу овог акта су сва улагања која се односе на прераду пољопривредних производа чији је резултат производ који је и сам пољопривредни производ или нови производ, као и улагања у производњу енергије из обновљивих извора која као сировину користе главне и споредне производе пореклом из пољопривреде. Улагања у сектор пољопривреде у складу са овим документом јесу и улагања у области унапређења генетског потенцијала у сточарству.
Љ. Малешевић
 
Комисија већ почела да ради
Пре неколико дана одржана је прва седница Комисије за давање сагласности за инвестиционе планове и издавање земљишта на дружи рок. Комисија коју чине министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министар привреде Горан Кнежевић, министар финансија Душан Вујовић, специјални саветник министра пољопривреде Драган Милић и помоћник министра пољопривреде Ненад Катанић, усвојила је правилник о раду и за секретара именовала Марка Мајсторовића. Идеја остваривања права првенства закупа пољопривредног земљишта, истакла је Комисија, је јачање пољопривредно прерађивачких капацитета и давање додатне вредности. Да би се то остварило њиве ће ићи инвеститорима, а којима и за које пројекте знаће се већ наредних месеци.
 
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести