Суботичанима посао у Аустрији и Немачкој

Захваљујући двојном мађарском држављанству, све више младих из Суботице одлази да ради у Аустрију и Немачку, тврди председник Савеза самосталних синдиката у Суботици Милан Поповић.

Гостујући на локалној „Ју-еко”телевизији, Поповић је изнео мишљење да је у претходну годину и по до две из Суботице на тај начин око 1.500 младих отишло на рад у земље Западне Европе, и додао да се тај тренд наставља.Поповић је изнео да у Аустрију и Немачку одлазе људи различитих генерација и образовних профила, да тамо раде просте, једноставне послове, за које добијају више од 1.500 евра месечно.

По његовим речима, уколико оду две особе и зарађују толико, то им омогућава да плате стан, трошкове и уштеде 1.000 евра месечно, а што је далеко више од месечне зараде у Суботици од 350 евра.

– Тај тренд се наставља и мислим да Суботица, уколико се то настави, за две до три године неће имати више младе радне снаге – рекао је Поповић.
Он је прецизирао да страни инвеститори у Суботици углавном запошљавају млађе од 35 година, и да у перспективи у Суботици више неће бити младих за запошљавање и да ће морати да „увози” радну снагу.

У прилог томе, Поповић наводи да се у Суботици све више учи немачки, о чему, по његовим речима, сведочи и податак да у граду недостаје више од десет професора тог језика. – Све више људи децу усмеравају да уче немачки језик јер планирају, вероватно, да сутра иду у Аустрију и Немачку да раде – рекао је Поповић.

Е. Дн.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести