Свињетини се мора скресати цена

Због раста цене живе ваге товљеника, свињско месо у Србији у последњих петнаестак дана

поскупело је и до 40 одсто, а у првој половини овог месеца могуће је поскупљење и месних прерађевина до 20 процената. Тако тренутно килограм свињског бута кошта више од 550 динара, а неки кланичари најављују да ће му цена достићи и 600 динара. Уколико се та прогноза оствари, килограм свињског бута коштаће колико и килограм јунећег. Но, као што није било логике да свињско месо кошта колико и пилетина, тако нема ни да се готово изједначе цене свињетине и јунетине.

Да за потрошаче, који ће сада бројати свињске шницле које себи могу да приуште, зло буде веће, и живинари су искористили поскупљење свињског меса па су повећали цене пилетине 15 до 20 одсто, свесни чињенице да ће сада купци појачати потражњу јефтинијег меса. О томе да су њихове процене биле тачне, говори податак да је последњих дана повећана продаја пилећег меса и 15 одсто смањена продаја свињског.

Виши стручни сарадник за сточарство Пољопривредне саветодавне стручне службе у Шапцу Зоран Козлина каже за „Дневник” да је ових дана у Мачви цена живе ваге товљеника 180-190 динара килограм, али да има и оних који их откупљују за 200 динара. Потврђује да је и у Мачви скочила цена свињског меса у месарама и продавницама и да је већ прешла 500 динара.

– Кланичари увек искористе повећање цене живе ваге да драстично повећају цене у месарама и продавницама, али када товљеници појефтине, они цене не враћају – истиче Козлина. – Тако велики скок цене живе ваге свакако је тренутно добар за сточаре, али дугорочно посматрано, то није добро, као што није била добра ни ниска цена која је донедавно важила. Плашим се да би сточари у овом крају могли помислити да ће „најзад кренути” и да поново почну уз помоћ кредита и разних позајмица да купују и хране товљенике, а да, када цена живе ваге крене да опада, што ће се неминовно догодити, буду у проблему.

Напомиње да није добро имати пролазно и тренутно решење у цени товљеника, већ да мора постојати план на дужи период.

– Реална цена килограма живе ваге је 170-180 динара, али да важи на дужи период. Овај нагли скок од преко 30 одсто пролазан је и након њега уследиће пад, и то је оно што није добро – каже Козлина.

Један од најуспешних сточара у Кузмину Слободан Милојевић, који се товом свиња бави пуне три деценије, каже за „Дневник” да је цена живе ваге товљеника три дана била 190 динара, али да је онда почела да пада.

– Цена килограма живе ваге товљеника од 190 динара готово да је реална и да омогућава сточарима да тове свиње и буду на више од позитивне нуле – каже Милојевић. – Цена килограма живе ваге од 115 динара – а било је и 105 – није за сточаре била исплатива јер с њом нису могли да се покрију и она је довела до смањења това у Срему. С толико ниском ценом сваки сточар био је на губитку између 5.000 и 6.000 динара по товљенику. Но, сасвим је извесно да ће држава разним интервенцијама оборити садашњу цену товљеника и да ће сточари опет имати само штете.

Љ. Малешевић

 

Чекајући државне товљенике

Ваља подсетити на то да је пре неколико дана ресорни министар трговине Расим Љајић изјавио да ће, уколико цене свињетине наставе енормно да расту, држава интервенисати из Робних резерви. Како је рекао, спремно је 37.000 товљеника и уколико то не буде дало одговарајуће резултате, држава ће олакшати увоз, па ће чак прибећи и интервентном увозу ако треба. Ипак, и он је изразио уверавање да ће се у наредних десет дана тржиште у Србији стабилизовати.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести