Табаковић: Јавни дуг би био мањи 444 милиона евра да није скочио долар

- Јавни дуг Србије би био за 443,6 милиона евра нижи, да се није десио раст долара у четвртом кварталу 2016. који је износио 6,4 одсто,

оценила је данас гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић.

"Србија је одговорном политиком смањила дуг у доларима за 72,3 милиона долара, али је укупан дуг, као ефекат раста долара у четвртом кварталу, за 444,6 милиона већи", рекла је Табаковић на конференцији за новинаре у НБС.

"За државу Србију је значајно који дугови доспевају у доларима, а они чине 34 одсто укупног дуга, као и то шта нам доспева за наплату када се овакве осцилације дешавају", нагласила је.

Већ у јануару, додала је гувернер, имамо пад долара од 2,0 процента у односу на евро, тако да бих те податке требало да узимамо калкулативно.

"Апелујем да све податке у вези са растом јавног дуга, који нису трајни, образлажемо на начин који није површан. Многе ствари иду у добром смеру, и таквим ћемо их одржати", рекла је Табаковић.

Наводећи да смо у прошлој години имали повлачење странаца са доларског подручја који су улагали у наше динарске хартије, прецизирала је да је укупно повучено преко 900 милиона евра.

"Мислим да сте свесни да је НБС развила све системе предивиђања и реаговања. Довољно смо учинили да трошимо мање као одржава, да добијемо улагаче који желе да трајно остану овде, али да добију мање али стабилне зараде. С друге стране, гледамо да реструктуришемо дуг, и да улагачи у хартије буду и домаћи", рекла је Табаковић.

Број банака не одређују нечије изјаве већ тржиште
- Број банака у Србији не одређују било чије изјаве, већ тржиште и клијенти, поручила је Табаковић, поводом недавне изјаве бишег гувернера Радована Јелашића да се све грчке банке спремају за повлачење из наше земље.

"Број банака на тржишту Србије није ствар моје оцене, бившег гувернера, било ког банкара или било ког појединца. Тржиште и клијенти процењују број банака потребан њима, односно профитабилност банкарског сектора у Србији одређује да ли ће неко овде остати или напустити ово тржиште", рекла је Табаковић на конференцији за медије у НБС.

Она је подсетила да је регулативом о лиценцирању банака први пут искључено доскреционо право НБС да одлучује о томе ко може да уђе на банкарско тржиште Србије, нагласивши да је наша земља отворена за све квалитетне стицаоце лиценце и за оне који виде простор да га развијају и на њему зарађују.

Табаковић је подсетила да је крајем прошле године дата дозвола за рад Банци Кине (Bank of China) у Србији, која је почела са радом у јануару, и која је изабрала Београд као центар за развој свог пословања у овом делу Европе.

Такође је изразила задовољство што и домаћи приватни власници показују интерес за учешће у банкарском сектору Србије, наводећи да је окончана трансакција у којој је Директна банка из Крагујевца преузела Финдоместик банку.

"Имамо сазнања да постоје интересовања за Алфа банку од домаћег стицаоца али још нисмо добили званичну апликацију да дамо сагласност која се од НБС очекује", рекла је Табаковић.

Поводом спекулација које се тичу грчких банака у Србији, нагласила је да НБС нити износи, нити жели да износи податке "који могу на било који начин да угрозе стабилност финансијског система, да унесу немир међу запосленима у банкама, међу депоненте...".

"У том смислу не бих подржала неодмерене изјаве, преурањење изјаве било кога када је реч на пример о грчким банкама", казала је гувернер, додавши да сада може да обелодан, пошто је трансакција неуспешно окончана, да су две грчке банке у нашој земљи водиле преговоре о спајању преко шест месеци.

"Оно што се дешава са грчким банкама није везано за услове на тржишту Србије. То су планови које грчке банке имају у вези са договором са својим повериоцима и њихово повлачење из Србије и региона јесте начелни план њихових матица, а не из било којих разлога који зависе од нас", навела је Табаковић.

Упозорила је, такође, да неодмерене изјаве, посебно када је реч о финансијском сектору, могу да створе узнемирење, да снизе вредност нечијих акција, или да утичу на то да се донесе преурањена одлука од које би сви могли да имају штету.

Гувернер је предочила да грчке банке од 2015, када је почела грчка криза која се на одређени начин тицала и нас, ни на који начин нису довеле у питање стабилност српског финансијског система, јер је НБС предузела правовремен мере које су утицале на одржавање поверења у финансијски сектор.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести