Табаковић: Поверење у урађено у Србији

Европска банка за обнову и развој ЕБРД емитовала је првих 250 обвезница деноминовинах у динарима у вредности од 2,5 милијарде динара, које ће бити искоришћене за

одобравање динарских кредита, а гувернерка Народне банке Јоргованка Табаковић оценила је да то показује поверење ЕБРД-а у оно што је урађено у Србији. 

Како је речено на рашњој конференцији за новинаре у НБС-у, прве обвезнице ЕБРД-а у српској валути издате су с роком доспећа од три године и варијабилном каматом, одређеном као тромесечни белибор плус 0,4 процентна поена годишње, а обрачунавају се и плаћају квартално. Свака од 250 обвезница биће у деноминованом износу од десет милиона динара, а продајна цена је 100 одсто износа дефинисане деноминације. Обвезнице ће бити регистроване у Централном регистру хартија од вредности и укључене на Прајм листинг Београдске берзе након регистрације.
 
Гувернерка НБС-а истакла је да се обвезнице ЕБРД-а емитују под покровитељством Рајфајзен банке, која је, како је додала, једна од најугледнијих банака на тржишту Србије, те да очекује велико интересовање за те обвезнице. 
Директор ЕБРД-а у Србији Данијел Берг рекао је да ЕБРД даје значајан допринос јачању тржишта капитала у Србији уз помоћ своје прве емисије динарских обвезница која ће унапредити способност те институције да кредитира српску привреду у локалној валути. Тиме ће, нагласио је Берг, ЕБРД  допринети активностима које имају за циљ повећање динаризације финансијских система у Србији. Он је најавио да се у наредном периоду очекује повећање кредитирање у динарима, односно да ће 15 до 20 одсто кредитирања ЕБРД-а у Србији бити у динарима, а не у еврима.
 
– Наш циљ је да искористимо ту емисију да бисмо обезбедили кредитирање реалног сектора, укључујући мала и средња предузећа и локалне самоуправе, чији су приходи и расходи у динарима, а на тај начин ћемо помоћи да се из њихових биланса елиминише ризик од промене девизног курса – нагласио је Берг, истакавши да се воде разговори са заинтересованима за обвезнице и да се очекује да први новац буде пласиран за два до три месеца.
 
EUR/RSD 117.1155
Најновије вести