Такмичење градова у броју прикупљених фискалних рачуна

Уз наградну игру "Узми рачун и победи“ стартовало је и такмичење општина и градова у броју прикупљених фискалних рачуна и слипова, а учешћем грађани се не боре само за себе

 и потенцијалне вредне награде, већ и за град у којем живе, саопштено је данас из Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Како је наведено, сваки издати рачун или слип представља допринос изградњи бољег и одговорнијег друштва, а, у овом тренутку редослед 12 најбољих локалних самоуправа је Бела Паланка, Димитровград, Бела Црква, Пландиште, Голубац, Сечањ, Прокупље, Младеновац, Босилеград, Раковица, Савски Венац и Тител.

Уколико би се такмичење завршило у овом тренутку, тих 12 најактивнијих локалних заједница добиле би вај-фај зоне са бесплатним интернетом за своје грађане.

Такмичење које је почело пре 14 дана траје до краја марта, што је, како наводе у министарству, довољно времена да се грађани изборе да баш њихова општина или град добију бесплатан интернет и тако заједно у својој средини обезбеде боље услове за живот.

То такмичење је пример како се кроз повећање свести грађана да узимају фискални рачун приликом куповине робе и услуга доприноси успостављању финансијске дисциплине и да у борби против сиве економије важну улогу има сваки појединац, а не само државне институције.

Из Министарства подвлаче да, како би свака општина или град имали пођеднаку шансу да учествују у такмичењу и освоје награду, посматра се број прикупљених фискалних рачуна и слипова у односу на број становника и просечна зарада на територији локалне самоуправе.

На тај начин формирају се коефицијенти, који се потом рангирају, а коришћењем тог метода елиминишу се разлике у величини и куповној моћи међу општинама и градовима.

Наградна игра "Узми рачун и победи“ само је једна од 68 мера у оквиру године борбе против сиве економије, едукативне кампање коју је покренула влада Србије у сарадњи са НАЛЕД-ом и друштвено одговорним компанијама окупљеним у Савезу за фер конкуренцију са циљем подизања свести грађана и привреде о значају сузбијања сиве економије и њиховог активног укључивања у стварање бољег друштва.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести