Таксе ће нам узимати трипут мање пара

Грађани, којима затребају услуге катастра, од данас, 9. јануара, издвајаће мање новца него до сада јер ступа на снагу нови правилник о сниженим таксама.
katastar  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

То значи да ће 14 услуга службе за катастар непокретности појефтинити, а уводе се и нове услуге - упис објеката са заједничком својином супружника, упис права у корист особа са инвалидитетом...

- Ове новине су добре - каже правни стручњак др Ранко Кеча. - Помоћи ће да се због нижих трошкова смањи разлика између реалног стања на терену и правног стања, које је уписано у катастру. Што се тиче новине везане за упис објеката оба супружника, то ће допринети већој правној сигурности за оба власника.

Од 25 до 50 одсто снижене су таксе за спајање и деобу парцела, као и изградњу или доградњу објеката. Нижа је и такса која се плаћа на уговор о доживотном издржавању и сада ће износити 3.000 динара, што је упола јефтиније него до сада. Биће знатно јефтинија и такса за упис супружника као заједничких власника непокретности. Наиме, супружници су и до сада могли да се упишу као заједнички власници непокретности, али нису били означени као посебна категорија крисника и ову усугу плаћали су 9.800 динара, а сада ће то моћи да ураде по најнижој такси од 300 динара.

У Србији су власници непокретности углавном мушкарци, о чему сведочи и то што је на њих уписано чак 61 одсто непокренте имовине, док је на лепши пол уписано свега 39 одсто непокретности. Уз нижу таксу жене ће добити равноправнији третман. Имовина који супружници стекну у браку сматра се заједничком, међутим онај ко је уписан као власник имао је више могућности код располагања. Уколико су оба супружника уписана и као власници онда о располагању морају одлучивати сагласно, односно не може више само један супружник да донесе одлуку о продаји стана, куће, парцеле. Исто важи и за приликом изнајмљивања. Сувласнички однос спречава да, због неодговорног понашања једног од супружника, један од њих остане без свог дела имовине или да мора да је потражује судским путем.

Маја Радовић из Републичког геодетског завода каже да је то боље и за купца у сличају продаје јер ће бити тачно информисан о томе ко поседује право на непокретности.

Ове новине подржала је и Светска банка. У овој финансијској институцији сматрају да ће се на тај начин повећати број жена које имају званично уписану имовину у катастар, а то ће, пак, бити допринос родној равноправности.

Д. Вујошевић

Развој женског предузетништва
Новине у катастру , када је лепши пол у питању, нису само козметичке. Оне би требало да допринесу развоју  женског предузетништва, јер будући да се на жене води мало непокрентности теже добијају позајмицу - јер ко нема  ништа тешко може добити позјмицу од неке финансијске куће. Наиме, приликом узимања зајмова, па и деоби бесповратне помоћи припаднице лепшег пола сигурнији су клијенти ако имају имовину, било да је користе за обезбеђење као хипотеку или шансу да им имовина помогне у покретању и вођењу бизниса.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести