ТЕМА: Србија опљачкана за 40 милијарди долара

Србија је од од 2004. до 2013. године опљачака за чак 40,83 милијарди долара јер је толико илегално стеченог новца изнето из земље, показује најновији извештај америчке

организације Глобал Финанциал Интегритy „Нелегални финансијски одливи из земаља у развоју” (Иллицит Финанциал Флоњс фром Девелопинг Цоунтриес: 2004–2013).

Најновији извештај ГФИ даје прецизније податке о нелегалним токовима новца, а добијени су напредном анализом биланса плаћања и података о међународној трговини, које објављује Међународни монетарни фонд.

Анализом свих тих параметара ГФИ је утврдио да је из Србије годишње просечно, за ових десет година изношено по 4,08 милијарди долара „прљавог” новца, који је стечен разним криминалним активностима као што су утаје пореза, корупција у привреди, али и трговина дрогом, проституција и друге противзаконите активности.

По извештају ГФИ-ја, у илегалном изношењу пара Србија је на незахвалном 35. месту од укупно 149 земаља обухваћених анализом, то јест пласирали смо се у доњем делу светске листе јер је најбоља ситуација у држави која је 149.

Највеће „чишћење” Србије, по извештају ГФИ, догодило се 2004. године, када је на илегалан начин из земље изнето 9,8 милијарди долара прљавих пара.

Годину касније олакшани смо за 6,4 милијарди долара, да би се потом пљачка спустила на 3,9 милијарди зелених новчаница.

У последњем периоду, тачније 2012. године, изнето је 2,5 милијарде долара, а 2013. око 2,9 милијарде, стоји у извештају ГФИ.

Новац је, нарвно, изношен такозваним прањем пара.

Један од најједноставнијих начина прања новца је издавање фиктивних рачуна.

На пример, нека страна компанија домаћој фирми испоставља рачун за измишљене услуге.

Потом та домаћа фирма уплати измишљени дуг за измишљену услугу дознаком у иностранство.

Испостављени рачун међународна фирма онда евидентира као трошак у пословним књигама домаће правне особе.

Међународни и српски играч обично имају истог власника, или су власници повезане особе.

Епилог свега је то да су паре завршиле „на сигурном”, негде у неком сефу у иностранству.

Највише новца од 2004. до 2014. године илегално је изнето из Кине, и то 1.390 милијарди долара.

На другом месту је Русија, одакле је опљачакано 1.040 милијарди долара, а трећи је Мексико с изнетих 528 милијарди америчких новчаница.

Д. Урошевић

 

У региону најгора Мађарска

Од земаља у региону најгоре је пласирана Мађарска, и то на 25. месту, а за десет година из ње је илегално изнето 57 милијарди долара.

Румунија је 39. с „испарених” 35 милијарди, следи Хрватска на 40. месту, коју су преварнти олакшали за 34,5 милијарде долара. Бугарска је прошла нешто мало боље јер је заузела 47. место с изгубљених 25 милијарди долара, Македонија је 88. с пет милијарди, а Црна Гора је 108. од 149 држава, с илегално изнете 2,5 милијарде долара за десет година.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести