Терали раднике на полиграф и ником ништа

Инспекција рада Министарства за рад, запошљавање, социјалну и борачку политику обавила је ванредни инспекцијски надзор у компанији

„Перутина Птуј – Топико” у Бачкој Тополи након информација о томе да су радници подвргнути полиграфском испитивању. Пошто такво испитивање није предвиђено Законом о раду, запослени нису морали да га прихвате, али и не смеју трпети последице уколико су га одбили.

Инспектор рада Одсека инспекције у Суботици који је спровео инспекцијски надзор из области радних односа у „Перутини Птуј – Топику” д. о. о. Бачка Топола је, на основу изјава затечених радника и увида у постојећу документацију, утврдио да је, због тога што је из складишта дуже нестајала роба, о чему је обавештена и полиција у Бачкој Тополи, послодавац одлучио да се известан број запослених – њих 18 – подвргне тестирању на полиграфу. Седамнаест запослених је дало сагласност на полиграфско испитивање, а један, Д. Л., није прихватио па самим тим није ни испитиван на полиграфу. Испитивање је обављено 21. јуна ове године.

Инспектор за рад утврдио да послодавац, односно „Перутина Птуј – Топико”, колективним уговором, нити уговорима о раду, није предвидео полиграфско испитивање, које, уосталом, Закон о раду ни не дозвољава. Запосленом Д. Л. који је одбио полиграфско испитивање уручен је 2. јула анекс уговора о раду по којем је с радног места „виљушкар” премештен на радно место „живински радник”. Он је тај анекс прихватио, али је споразумно раскинуо радни однос, односно дао је отказ 12. јула.

Инспектор рада је послодавцу „Перутина Птуј – Топико” скренуо пажњу на то да је полиграфско испитивање дозвољено у кривичним посутпцима и да га могу обављати само овлашћена лица, док у области радног права отај облик утврђивања истинитости није предвиђен. Запослени нису дужни да се подвргавају полиграфском тестирању, а због његовог одбијања не смеју сносити последице.

Из саопштења Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања о ванредној инспекцијској контроли „Перутине Птуј – Топика” у Бачкој Тополи не може се наслутити да ли ће то предузеће сносити последице због тога што је без законског основа ипак обавило полиграфско испитивање и што је једини радник који га је одбио дао отказ. „Скренута пажња” да полиграфско испитивање није дозвољено у радним односима и да радници нису дужни да га прихвате није никаква казна за кршење прописа који су утврђени и констатовани. Јер, уколико се све заврши само на саветима и препорукама, нема гаранције да сутра неком другом послодавцу неће пасти на памет да раднике проверава и на такав начин и да, након што то буде откривено, остане некажњен јер казну нису добили ни они који су то већ радили.

Љ. Малешевић

 

Синдикат

Председник репрезентативног синдиката у „Перутини Птуј – Топику” инспектору рада потврдио је да је синдикат био упознат с испитивањем запослених на полиграфу, тврдећи да ниједан радник због тога није тражио синдикалну заштиту. Изјавио је и да га је радник Д. Л. обавестио да ће одбити испитивање на полиграфу и да ће дати отказ.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести