Тодорић купује уљару у Шиду, а продаје „Дијамант”

У српској прерађивачкој индустрији и пољопривреди ових дана прилично је живо јер су на помолу промене власништва у уљарама, а како ствари стоје, нове газде добиће и оранице.

Наиме, спекулације о томе да хрватски концерн „Агрокор“ Ивице Тодорића купује уљару у Шиду – „Викторија оил“, у власништву „Викторија групе“, све су гласније, а по „Дневниковим“ информацијама, ту неће бити крај трансакцијама најбогатијег хрватског бизнисмена, иначе великог играча у српској пољопривреди и трговини. Како сазнајемо, у току су преговори о продаји његовог „Дијамант аграра“, али и уљаре „Дијамант“ у Зрењанину. „Дијамант аграр“, у чијем је саставу и 4.500 хектара пољопривредног земљишта, прећи ће, како сазнајемо, ових дана у руке српских бизнисмена, док се као могући купци зрењанинске уљаре и њеног бренда „дијамант“ помињу и наши привредници, али и страни, попут аустријске компаније „Сид оил холдингс“, у чијем је власништву уљара „Бимал“ из Брчког.

Поменимо, „Дијамант аграр“ углавном се бави ратарском производњом, која се одвија на око 4.500 хектара земљишта, а има производне центре „Братство“, „Стајићево“, „Расадник“ и „Планта“. Тодорић је већ десетак година присутан на овдашњим њивама, а у зрењанинску уљару ушао је 2005. године. Од тада се под његовом капом одвија производња „дијамант“ уља, маргарина, мајонеза...

Тај хрватски бизнисмен газдује и другим великим компанијама које послују на српском тржишту. Осим „Дијаманта“, у његовом власништву су „Идеа“, „Фриком“, „Мивела“, „Меркатор-С“ и „Суперкартица“.

Пре неколико дана „Дневник“ је послао упит „Агрокоровој“ служби за односе с јавношћу у вези с наведеним могућим трансакцијама, међутим, одговор још увек нисмо добили. Хрватски концерн медијима се обратио кратко, осврћући се само на шидску уљару и наводећи да је упознат с тим да „Викторија оил“ разматра различите стратешке опције. У случају да се одлуче за продају дела предузећа, ми ћемо бити један од заинтересованих, казали су у „Агрокору“.

Подсетимо, још лане се у Хрватској говорило о томе да Тодорић масовно дели отказе у својој индустрији уља „Звијезда“, и да намерава да сели производњу у Србију, а јавност у комшилуку проценила је да му се то исплати због јефтине радне снаге, каква је код нас.

По информацијма до којих је дошао „Дневник”, осим могуће промене власништва у уљарама у Зрењанину и Шиду, то би се могло десити и у уљарама које су у саставу компаније „Инвеј” – сомборском „Сунцу” и врбаском „Виталу”. Врбаском и сомборском уљаром газдује бизнисмен Предраг Ранковић Пецони. О продаји тих фабрика шушка се одавно, а познато је да су обе у проблему, на шта указује и то што „Инвеј” већ неко време производњу организује у партнерству с другим компанијама.

Вредност акције „Витала” у последњих месец дана порасла је више од 30 одсто. У компанији Преграга Ранковића на питање о могућој продаји, међутим, одговарају негативно.

С. Глушчевић

 

„Викторија група” не коментарише

Као једна од највећих агроиндустријских компанија у Србији, „Викторија група“ континуирано добија и разматра бројне понуде за стратешка партнерства, заједничко инвестирање, мерyере и аквизиције нашег пословног система или привредних субјеката у оквиру њега. У овом тренутку не можемо да коментаришемо даље планове и разговоре с потенцијалним партнерима, казали су нам јуче у „Викторија групи”.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести