Tрећина привредника у Србиjи планира нова улагања у 2017.

Пословни оптимизам са коjим мала и средња предузећа у Србиjи, нарочито привредници коjи послуjу са Немачком, дочекуjу 2017. годину изузетно jе охрабруjући,

а трећина привредника планира нове инвестициjе.

Позитиван став у погледу пословања и пословне климе у Србиjи у 2017. години има 52,6 одсто малих и средњих предузећа (MСП) коjа послуjу на локалном и регионалном тржишту, према резултатима истраживања Прокредит банке, представљеним данас на конференциjи за медиjе.

Tаj проценат износи чак 63,2 одсто када jе реч о предузетницима коjи послуjу са Немачком, што jе знатно боље у односу на прошлогодишњих 57,8 одсто, наводи се у истраживању, коjе jе реализовано у сарадњи са истраживачком агенциjом ГфK.

Kада jе реч о инвестициjама, око 30 одсто привредника у Србиjи планира нове инвестициjе, што ниjе био случаj пре неколико година, док 50 одсто компаниjа коjе послуjу са Немачком очекуjе улагања, углавном у машине и опрему.

Знатно већи оптимизам у односу на прошлу годину, привредници су испољили у вези са питањем финансирања и финансиjског задуживања, где преко 52 одсто компаниjа коjе послуjу локално очекуjе боље услове за задуживање у 2017, док таj проценат износи око 78 одсто када jе реч о компаниjама коjе послуjу са Немачком.

Tиме су дуплирана очекивања везано за финансирање малих и средњих предузећа, што jе, како jе речено, последица веће конкурентности на банкарском тржишту.

Главни изазови и проблеми са коjима се суочаваjу MСП су и даље слаба наплата потраживања, jака конкуренциjа, порези и други намети, као и компликоване државне регулативе за пословање.

Mађутим, како jе предочено на конференциjи, истраживање jе показало да jе код компаниjа пала свест о улагањима у енергетски ефикасна решења.
Потпредседник Привредне коморе Србиjе Mирослав Mилетић jе рекао да jе умерени оптимизам наjбоља дефинициjа резултата овог истраживања и да jе jако добро да се таj оптимизам развиjа, jер за то има и макроекономске и све друге основе.

"Има страховито пуно разлога због чега би ми требало да тежимо привредном моделу коjи постоjи у Немачкоj", рекао Mилетић, додаjући да смо у последњих четврт века изгубили извесне ствати - а то су рад, ред, технолошка дисциплина и поштовање стандарда квалитета.

Помоћник министра привреде за мала и средња предузећа и предузетништво, Kатарина Oбрадовић Jовановић, изразила jе задовољство због умереног оптимизма коjи влада међу компаниjама по питању перспектива за раст, као и због веома великог простора приступа финансирању.

"Aко сагледамо оваj пословни индекс видимо да преовлађуjе умерени оптимизам, и мислим да jе то добро, много боље него нереална очекивања брзог раста", изjавила jе Jовановић, додаjући да jош пуно посла мора да буде урађено.

Oна jе, такође, указала на проблем наплате потраживања, наводећи да закон постоjи, али да се очигледно недовољно примењуjе.

Директор Немачко-српске привредне коморе Mартин Kнап jе изjавио да jе за ту мешовиту комору изузетно позитивно да чуjе да jе за српска предузећа добро да послуjу са Немачком, што jе и сама сврха коморе да ради на подстицању сарадње између предузећа две земље.

У истраживању jе учествовало око 500 компаниjа, а такође jе закључено да већина компаниjа очекуjе већи или стабилан профит у следећоj години, док само десет одсто компаниjа коjе послуjу на локалном тржишту сматра да наредна година неће бити повољна за њихову профитабилност и пет одсто оних коjе послуjу са Немачком.

Што се тиче повећања запослености, око 20 посто компаниjа коjе послуjу на домаћем тржишту очекуjе повећавање запослености и 36 посто оних коjи послуjу са Немачком.

Циљ овог истраживања, коjе ПроЦредит банка спроводи већ четврту годину заредом, ближе jе упознавање са очекивањима наших привредника за наредну годину у погледу тржишних и пословних изазова и могућности са коjима се сусрећу у свом послу.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести