У ФАП-у штрајк, Министарство поручује да је договорена већина захтева

Радници Фабрике аутомобила Прибој (ФАП) започели су данас штрајк глађу до испуњења захтева, очекујући да у фабрици остане да ради свих 650 радника,

као и да им се исплате заостале зараде и да им се повеже стаж, рекао је за Танјуг председник штрајкачког одбора ФАП-а Мирослав Мршевић.
У међувремену из Министарства привреде поручују да су спремни и отворени за нове разговоре о било ком питању о коме би представници ФАП-а хтели да разговарају, тврдећи да радници пртактично "куцају на отворена врата" јер је, како кажу, на јучерашњем вишесатном састанку у Министарству са представницима прибојског ФАП-а, постигнута сагласност о већини захтева који су представници радника изнели.

И док Мршевић наводи да су и јучерашњи, али и прекјучерашњи састанци били "неорганизовани, јер се ишло с теме на тему, а без конкретних решења", у саопштењу Миникстарства привреде наводи се да је сагласност постигнута кад је у питању повезивање радног стажа и овера здравствених књижица, а да су представници ФАП-а разумели предочене могућности државе у вези с исплатом зарада.
 Такође, како се наводи, постигнута је сагласност и прихваћен предлог за смену менаџмента предузећа и констатовано да се у наредних седам дана усагласи предлог о новом руководству.

Договорен је и састанак с представницима Министарства одбране почетком наредне седмице, како би се сагледали захтеви и могућности Војске Србије, која ће дати допринос у очувању делатности и неопходног броја радних места у ФАП-у.      
Министарство привреде предложило је да се кроз све процесе и проблеме заједно пролази и да се заједно решавају, кроз међусобно разумевање и подршку, како би се нашло најбоље решење које је одрживо, свеобухватно и од ког ће Прибој имати користи.
"На жалост, и поред свега наведеног, део радника се определио за штрајк глађу и на тај начин довео у питање све напоре који се заједно улажу да се проблем превазиђе", констатује се у саопштењу.

У Министарству привреде зато сматрају да су жеље и потребе радника за сигурним послом на месту, те да се решења морају тражити и препознати у законским оквирима, реформском курсу Владе Србије и, пре свега, економски одрживим принципима.
Мршевић, међутим, у изјави Танјугу, тврди да је радницима из владе поручено да не могу очекивати да свих 650 радника настави да ради, као и да социјални програм за оне који остану без посла не може бити бољи, него за сва остала предузећа у реструктурирању.

"Ми кажемо да тиме нисмо задовољни, јер је овде то више пута одбијено и тражимо примену Закона о раду", рекао је Мршевић и нагласио да ће радници да штрајкују глађу до испуњења захтева.
Према његовим речима, они ће прекинути штрајк уколико им влада испуни захтеве или ће привремено да прекину протест у случају да влада постави професионални менаџмент, и то како би "тим људима дали времена да реше проблем".
Мршевић иначе каже и да раднике преко посредника, председника општине, зову у Владу Србије, али тврди да није дефинисано о чему би се разговарало, где би евентуално биле тачке попуштања, или тачке око којих би се могли сложити.

Као кључни проблем и даље види захтев да на радним местима остане  свих 650 људи, јер, како каже, влада томе не може да удовољи, па сада остају питања шта ће бити са радницима и ко одређује ту разлику.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести