У малим и средњим фирмама 850.000 запослених

Министар привреде Горан Кнежевић изјавио је да је у оквиру Године предузетништва од 16 милијарди динара до сада одобрено 9,5 милијарди, и најавио да ће у

 наредној години бити издвојено још више новца из буyета за подршку предузетништву.

– За следећу годину – а већ смо имали састанке са Министраством финансија и премијером Александром Вучићем – омогућићемо и знатно више новца из буyета – рекао је Кнежевић на конференцији о малим и средњим предузећима, коју организује Швајцарско-српска трговинска комора. Он је додао да Србија примењује Статегију за подршку развоју МСП-има и предузетништву од 2015. до 2020, као и да је циљ да се до 2020. отвори више од 100.000 нових радних места.

– Можда то некоме изгледа превише оптимистички, али очекујемо да сузбијемо сиву економију и тај резултат је врло остварљив – нагласио је Кнежевић.Министар привреде је казао да су у оквиру Године предузетништва у 2016. организоване бесплатне обуке за привреднике, које је прошло више од 11.000 полазника. То доказује, како каже, да је држава успела да их охрабри да се осмеле и узму судбину у своје руке и упусте се у бизнис.

Он је подсетио на то да се од око 16 милијарди динара из буyета подршке предузетништву у 2016. години, око 4,4 милијарде динара даје бесповратно.
– До сада је одобрено 9,5 милијарди динара, али имамо још захтева и до краја године ћемо успети да реализујемо сав новац – казао је Кнежевић.
Он је навео да у Србији има око 350.000 малих и средњих предузећа с око 850.000 радних места. Кнежевић је рекао да је циљ да у Србији сектор МСП-а учествује у БДП-у, као што је то случај у Швајцарској, с више од 30 одсто.

Д. У.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести