У Новом Саду и Врбасу затворени ресторани због фискалних рачуна

Наградана игра сакупљана фискалних исечака „Пошаљи рачун и победи” траје. Потрошачи траже фискалне рачуне па је у поштама у Војводини у неколико наврата долазило до несташице

специјалних коверата за њихово слање. Исто као грађани вредни су и порески инспектори: обилазе турстичке центре, кафиће и радње у већим гадовима, али и у мањим местима, туристичким центрима. На мети контрола све чешће су и лекарске ординације.

Порески инспектори су током викенда конторлисали рад угоститеља у Новом Саду и Врбасу. У пет случајева констатоване су неправилности, односно обвезници нису издали фискалне рачуне. Зато ће сносити последице: осим прекршајне пријаве, ту је и мера забране рада.

Туристи који ове зимске дане проводе на атрактивним дестинацијама попут Копаоника и Златибора имају одличне услове за скијање, али до фискалних рачуна теже долазе. На Копаонику је од 14 контролисаних објеката рачун издат само у три, а у преосталих 11 су уочене су и друге неправилности. Прекршиоцима је изречена мера забране рада па ће туристи имати мање места за окрепљење поред белих стаза, али и више шансе да сакупе фискалне рачуне за наградну игру. Истоветна слика била је и на Златибору: опет 14 конторла и опет у 11 случајева без фискалног рачуна. Остало је такође исто.

Порезници све чешће контролишу и здравствене ординације – овог викенда на мети су биле зубарске амбуланте у Крушевцу. Три су затворене – пропустили су да издају фискалне рачуне, а у ординацијама су затечени и непријављени радници. Инспектори ће код зубара, али и осталих специјалиста, навраћати и наредних дана и месеци.

Порезници не објављују имена прекршилаца, али су зато читаоци „Дневника” који су остали без рачуна веома ревносни. Редакцији се стално јављају.

У Новом Саду су затворене угоститељске радње „Лесковачка колиба”, „Вериге”, „Дукат НС плуд 2016”. У Врбасу госте из оправданих разлога извесно време неће примати кафе „Гроф” као и грил „Планет-С”. 

Нису само мали угоститељски објекти на мети инспектора, нити су прекршиоци, већ су то и већи: због неиздатог рачуна катанац је стваљен и на хотел „Стобекс” у Лозници.

Сталним гостима поменутих ресторана и кафића свакако ће сметати што неће моћи да попију пиће или чај на омољеном мести. Власници су лако могли избећи затварање да су поступали у складу са законом. Порески инспектори који обавњају контролу не предстваљају се када улазе у кафић, хотел и други објект. Тек након кафе или вечере или друге пружене услуге траже рачун као и други гости или пацијенти. Ако им власник не изда рачун, сазнаће ко су му били гости. Тада следи прављење записника и друге мере. Након донетог решења у наредних неколико дана следе друге мере, међу којима је и затварање на седам дана.

Д. Вујошевић

 

Слип мења рачун

Правила наградне игре Пореске управе су позната и објављена: треба послати десет рачуна, а сваки од њих мора бити на најмање сто динара, односно укупна вредност мора бити минимум хиљаду. Може да буде већа али не и мања. Рачуне могу заменити и слипови од картица, који се при плаћању добијају у радњама. Међутим, не може се послати и слип и рачун већ учесник бира једно или друго. Сви рачуни могу бити из исте продавнице.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести