У Новом Саду на добош отишло 88 станова

Нико лако не враћа банкарске дугове, а најтеже је вероватно онима који су на зајам; и то вишегодишњи, кипили куће, станове, пословне просторе...У Србији је тренутно оглашено 1.222 некрентина,

односно кућа, плацева или локала, јер власници нису у могућности да отплаћују банкарске кредите.

Како је  “Дневнику” потврђено на  порталу “Добош“, банке  највише  путем јавне продаје оглашевају станове и тренутно их је 647, потом следе пословног простора – 219, па земљишта  - 189.

У Србији је, међу грађанима који не могу уредно да отплаћују кредите највише Београђана па су тако у српској престоници банке огласиле продају 186 станова. Друго неславно место заузимају Новосађани, којима због неплаћених кредитних рата продају  88 станова,. У Нишу је на добош отишло 52 стана, у Суботици 35 станова…Оваква продаја некретнина, односно куповина јавним путем у Србији све више добија замаха, јер се огласи држе три до пет месеци, а месечно портал има 90.000 посета. 

- Не можемо да издвојимо некретнине, јер ми само оглашавамо продају а не посредујемо у њој, а не можемо говорити ни о ценама некретнине, али постоји  велико интересовање да се јавном продајом дође до иметка – кажу у “Добошу”. - Сада се, рецимо, на порталу може наћи оглас да се трособан стан од 79 квадрта у Новом Саду продаје дуже време по цени од 18.200 евра , затим  кућа за становање у Фугогу  за 15.400 евра, а у Бачкој Паланци за  свега  8.730 евра. Стан у Београду, на Чукарици, од 37 квадрата продаје се за само 9.000 евра, а на километар од центра Гроцке стамбено - пословни објекат нуди се за 17.000 евра, мада је стварна вредност ове некрентине  више од 72.000 евра. У Зрењанину породична кућа продаје се за 36.000 евра.

У многим огласима нису назначене цене већ се потенцијални купци упућују на повериоце. Тако се на огласу налази земљиште у близини Каћке петље, које је предвиђено за грађевинско земљиште па се наводи и спратност објекта који се може изградити према урбанистичком плану и потом упућује на повериоца за остале информаиције.

Према подацима Народне банке Србије општи ниво проблематичних кредита је сведен на 17,5 одсто у укупним пласманима, при чему је код грађана регистрован знатно мањи удео лоших кредита, са износом од 10 процената. Код стамбених кредита је тај проценат свега 8,7 одсто, тврде у НБС.

З. Делић

 

Стигло на наплату

Од Нове године број огласа повећава се за три до пет одсто месечно, али то не мора да значи да се продаје више  станова путем јавне продаје, нити да је економска ситуација у Србији лошија него прошле године. То је често и последица чињенице да је реч о кредитима, од пре пет година, а да је продаја некретнине тек сада дошла на ред , због спорог рада судова или што су банке тек сада одлучиле да покрену продају. Коначно, управо већина огласа на потралу је последица  ранијих проблематичних кредита будући да искуство овог портала показује да се банке одлучују за продају некретнине као последње нужне мере, а у међувремену покушавају да се договоре с дужницима – купцима некрентина.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести