У овој годни није планирано повећање цена струје

У овој години није планирано повећање цене струје, изјавио је данас директор ЕПС-а Александар Обрадовић.

Обрадовић је за ТВ Пинк рекао да су разлози за то пад цене струје у региону и Европи, због чега ће се направити још једна анализа трендова и у сарадњи са ММФ и СВетског банком ће се доћи до закључка шта радити са струјом, као и успешна  реорганизација ЕПС-а.

"ЕПС је светао пример успешног спровођења политике владе на реформи јавних предузећа. Задовољан сам што Влада Србије и ЕПС могу да се похвале одличним резултатима", истакао је Обрадовић.

Поручио је и да ЕПС за сада послује веома успешно, да је прошле године према одобреном плану требало да буде губиташ, али да ће за преко две милијарде динара бити у плусу.

То је, како је истакао, резултат бољи за скоро 200 милиона евра.

"То не би било могуће да нисмо имали наредбу Владе Србије да се реорганизујемо. Ми смо просле године пословали кроз 14 привредних субјеката, данас преко три, смањили смо број директора...", рекао је Обрадовић, додајући да се у сарадњи са ММФ и Светском банком прави детаљан план како би се смањио број запослених у администрацији, а повећао број радника, инжењера...

Обрадовић је истакао и да је побољшана наплата струје и да је уведен ред када су у питању плаћања.

Како је навео, у категорији домаћинстава ниво наплате је доведен на 96 одсто, али да су највећи проблеми привреда и локалне самоуправе.

"Није то лако решити, те фирме су пропадале у последњих 10-20 година, те локалне самоуправе су пропадале у последњих 10-2- година. У тим фирмама ради становништво, мени није проблем да дам налоге и да их погасимо, али запослени онда неће добити плату", рекао је Обрадовић.

Влада Србије је, како је додао, активно кренула у решавање тог проблема, а највећи дужници су препознати као проблем.

Обрадовић је поручио и да се мање краде струје, с обзиром да су биле процене да се од 50-60 милиона евра украде.

Само у прошлој години, како је навео, у Београду је подигнуто 5.000 кривичних пријава за неовлашћено коришћење струје.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести