У пољопривреду се озбиљно улаже

– Ове године увећали смо подстицајне мере Покрајинског секретријата за пољопривреду на више од осам милијарди динара, што је показатељ да ће се ове године у земљу

озбиљно улагати – рекао је помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, шумарство и водопривреду Марко Ровчанин током научно-стручног саветовање пољопривредника, агронома и саветодаваца „Добар дан, домаћине” које је почело , а одржава се и данас. Саветовање се одвија на Департману за ратарство и повртарство Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.

Директорка Департмана Драгана Латковић каже да је то највеће окупљање пољопривредника у региону, а осим ратара, окупили су се и стручњаци, професори, као и представници локалних самоуправа из целог региона. Декан Пољопривредног факултета проф. др Недељко Тица напомиње да је земља наш најважнији ресурс који није умножив, а да је резултат овог саветовања порука пољопривредницима како да повећају своје приносе и остваре боље финансијске резултате.

Марко Ровчанин је управо зато упутио присутне у програме улагања у пољопривреду, односно бесповратна средства, кредите, фондове и друга давања.

– Сви треба да се распитају за мере подршке, а то могу урадити и лично у Покрајинском секретеријату. Новитети везани за подстицаје јесу старт-ап конкурси за младе пољопривреднике, односно носиоце пољопривредних газдинстава од 18 до 40 година – казао је Ровачанин, и додао да је новост је да у тренутку аплицирања на конкурс не морају имати регистровано газдинство, односно могу бити у току уписивања.

Пољопривреднике је занимало да ли је документација при аплицирању на конкурсе компликована, на шта им је речено да је папирологија сведена на минимум.

Пето саветовање обухватило је разноврсне панел-дискусије, а осим пуног амфитеатра, гости су били смештетни у три учионице, у којима су саветовање пратили на пројекторима. Пшеница као главна тема и питање колико је хектара посејано код нас, али и зашто је мала цена, изазвала је полемику, али ништа мање жучну од теме да ли треба или не треба заоравати жетвене остатке. Могле су се чути опречне оцене, а након презентације др Милана Мартинова, професорка Драгана Богдановић рекла је да сваки студент Пољопривредног факултета зна да жетвене остатке треба заорати, али толико да земља дише.

Новитети на Продуктној берзи, али и гајење алтернативних њивских биљки такође су привукли велику пажњу слушалаца. Директорка Департмана рекла је да су на молбу Покрајинског секретаријата направили и приручник јер се много људи интересовало баш за ту тему.

Скуп се организује уз помоћ Покрајинског секретеријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Министарства пољопривреде и заштите животне средине, а данас ће о подстицајима, субвенцијама и новим мерама и примени закона говорити и министар Бранислав Недомовић.

М. Стакић

 

ИПАРД у Србији

Помоћник министра пољопривреде Зоран Јањатовић и директор Управе за аграрна плаћања Жарко Радат причали на саветовању „Добар дан, домаћине” о ИПАРД-у.

– Очекујемо да ће пољопривредници моћи да конкуришу за ИПАРД средства крајем ове године, а до сада је око 6.000 пољопривредника прошло обуку за припрему документације – казао је Јањатовић, и додао да сви који желе да конкуришу за европски новац пре тога морају добро да се припреме и прикупе сву неопходну документацију, а да помоћ потраже од Пољопривредне стручне службе и представника својих општина.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести