У седамдесетој без минуса и кредитних картица

Клијенти банака који се ближе уласку у осму деценију живота па и онима који су коју годину млађи, пословне банке у Србији ограничавају знатно број услуга које су им доступне.

Углавном им се нуде текући рачуни уз дебитну картицу. До кредита тешко долазе, а поједине банке им укидају и коришћење кредтних картица као и дозвољеног минуса. Зависно до банке до банке, ограничења се везују за различиту доб.

У АИК банци до 75. рођендана клијент мора да исплати све зајмове .То важи за кредите, платне картице и дозвољени минус.
Сосијете женерал банка позната је по свом „евергрин“ програму баш за пензионере. Одобрава им се пензија дан раније па бројни попусти. Ту је реклама уз симпатични брачни пар који је одлучио да и у трећем добу живи без ограничења и помаже кћерки и зету. Све то тако може глатко до 75 године живота. А после? Клијенту се укида минус, картица, нема шансе ни за кредит али условно. Односно, може да то оствари уз жиранта који, као што је то уобичајено гарантује отплату дугова клијента пензионера.

У Рајфајзен банци су и строжи и блажи у исто време  према клијентима у трећем добу. Сви дугови укључујући и оне по кредитним  картицама морају се измирити до 68 рођендана. Након тог рока клијенту остаје дозвољени минус. Ова банка прима чак и нове клијенте у седмој деценији па и старије. Имају право да након што им на рачун легне три пензије поднесу захтве за одобравање пркорачења по текућем рачуну.

Сличну политику има и банка Интеза. Кредитне картице клијент може да користи до 68 године. Након тога му је на располагању од њих само једна из палете „америкен експрес“. Она се добија уз депозит од 500 евра. За дозвољени минус нема граница. Примају и нове клијенте који су загазили у позне године а услов да им се“ минус“ одбори је да бар једна пензија буде уплаћена на текући рачун. Ова банка нуди и „сениор кеш кредит“. У телевизијским спотовима рекламирају га унука и дека. Али и ту има лимит -  поменути деда у тренутку одобравања кредита мора да има најмање 55 година а најивише 74. У тренутку отплате последње рате не сме бити старији од 75 година. Од овог лимита, као и висине пензије зависе и други услови.

Банке свим клијентима, без проблема, дају дебитне картице. Ту могу да потроше онолико новца колико имјау на рачуну односно колико им је банка одборила ако имају и минус.

О томе када како и зашто се лимитирају услуге уласком у позне године нема објашњења .А одговор је увек исти -то је у складу са политиком банке. Очигледно банке не желе да дођу у ситуацију да им након смрти старијег клијента остану дугови. По законима и другим прописима након смрти клијента наследници са имовином преузимају и дуг. Када нема  имовине и наследника остаје само дуг, а њега банка може само да отпише.

Нажалост, многе породице су данас у ситуацији да се у потпуности издржавају од бакине или декине пензије, а на „минус“ се ту озбиљно рачуна и без те позајмице могли би да дођу у тешку финансијску ситуацију. Зато не би било згорег да се распитају о услугама и старосној гранииц у банци где сениори имају рачун. Ако им лимити не одговарају, нека потаже банку где је он виши. Јер, граница од 68 до 75 године је прилично растегљива.

Д. Вујошевић

Стара нација

О томе да нам је нација све старија можемо да читамо у бројним истраживањима и студијама. Животни век се продужава. У Србији су жене већ прешле 77., а мушкарци 72. годину. Очигледно, неке банке се равнају према њој, а неке према њему. Друге су баш ригорозне па су спустиле границу испод просека.

Хоће ли хронични недостатак младих клијената са перспективним запослењем на дуги рок натерати банке да преиспитају ову политику и продуже рок кредитирања минуса и акртица за још коју годину? Требало би јер код нас је пензија као приход сигурнија од плате и у позним годинама, чак и кад је смањују.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести