У стечај иду Петар Драпшин, Солид, Кулатранс, Тера-филм...

Списак предузећа из портфолија Агенције за приватизацију која ће пословање окончати стечајем је познат. Влада Србије је усвојила Акциони план, а на списку је 188 предузећа. Компаније из Војводине су ту у

приличној мањини – само 34 има уписно седиште у неком од војвођанских градова и места. Највише је трговачких кућа, следе их ветеринарске станице. Међу компанијама које су познатије на тржишту су фабрика вијака „Петар Драпшин“ из Новог Сада, „Солид“ из Суботице те превозник „Кулатранс“.

У војвођанским предузећима која иду у стечај и налазе се на списку Агенције за приватизацију тренутно ради нешто више од 400 људи.

При доношењу критеријума, у Влади су сматрали да с тржишта на тај начин треба да нестану предузећа која дуже од шест месеци не обављају делатност, код којих није било заинтересованих за процес приватизације и која дуже од пола године немају ниједног запосленог, а није донета одлука о моделу приватизације. У стечај се шаљу и предузећа у којима није било сагласности поверилаца да се посао настави.

Раднике у тим компанијама очекује социјални порграм. Добиће отпремнину од 200 евра по години стажа, али условно, јер максимална сума не сме да пређе 8.000 евра по раднику. Директор Агенције за приватизацију Љубомир Шубара каже да око 5.000 људи у Србији годинама има радна  места и али у суштини није имало посла.

Стечајни поступак прво се отвара за 70 компанија које немају ниједног запосленог. Очекује се да ће се стечајеви за њих окончати за два месеца. Потом следи отварање стечаја за 56 предузећа која имају до пет запсослених. Поступке ће спроводити судови по надлежности везаној за седиште предузећа.

У Војводини ће стечај прво почети у трговачким кућама и ветеринарским станицама у којима нико не ради. Од трговачких предузећа ту су „Семенарна“, „Пољоопскрба“ и „Интеркомерц“ из Новог Сада. Те куће су се некада бавиле трговином возилима на велико и мало а више се тиме не баве. Без радника је и суботички „Урбинг“, које се бавио научном делантошћу. Без запослених су и спремне за стечај и ветеринарске станице из Новог Кнежевца, Пландишта и Беле Цркве. На списку где је у колони радника уписана нула је и „Банаћанка промет“ из Панчева – прерађивач, те пољопривредно газдинство „Јерменовци“ из истог места.

На списку компанија с по једним или неколико запослених опет су најбројнији трговци. „Пољокооп“ из Суботице има једног, исто као и „Пан-тон“ из Панчева, „Меркатор“ с Палића , „Пан графика“ из Новог Сада, трговачка кућа „Унипромет“ из Сремске Митровице, „Стограм“ из Зрењанина. Ту су и „Геоплан“, који се бавио научном длатношћу те „Тера филм“ из Новог Сада. Више запослених у трговачкој бранши имају „Јупак“ из Панчева  – три, колико има и „Ауто-трединг ПАН“ из Новог Сада. Нешто запослених остало је у ветеринарским станица у Старој Моравици – пет и Владимирцима – седам. Чека их иста судбина као и колеге из других бранши те станицу која је наведена на списку као Жабаљ–Ђурђево а број запослених није наведен. На списку је и предузеће „Пољоопскрба“ из Суботице – три те „Компас“ из Вршца, које се бавило саобраћајем и складиштима са 14 запослених .

Предузећа која се баве енергентима су на списку реткост, али не и „Слога“ из Кањиже која се бави снабдевањем гасом и има 58 запослених.

На списку су и „Ратарство Товарник“ из Шида, „Силоси“ из Пећинаца, за које није наведен број запослених те „Петра Драпшин“ из Новог Сада, где ради њих шездесетак. Највише запослених са списка имафабрика обуће  „Солид“ из Суботице – 202, те ауто-транспортно предузеће „Кулатранс“ – 97.

Д. Вујошевић

 

Лист „Дневник” није на списку

Неки медији погрешно су протумачили вест Агенције за приватизацију,  па су објавили да је на списку за стечај и дневни лист „Дневник” из Новог Сада, што није тачно.

Агенција за приватизацију објавила је списак 188 фирми које ће отићи у стечај. Међу њима је и неколико фирми које су у саставу некадашњег „Дневник холдинга” а сада компаније „Дневник” АД , а сва та предузећа су у државном власништву, а то су „Дневник промет“ д. о. о., „Дневник Штампарија“ д. о. о. и „Дневник новине и часописи“ д. о. о.

Лист „Дневник” издаје предузеће „Дневник Војводина прес” и не припада, како су то неки медији објавили, фирмама које су предмет покретања стечаја.

По информацијама компаније „Дневник“ АД, „Дневник промет“ транутно има четворо запослених, „Дневник Штампарија“ 38, а у „Дневнику новине и часописи“ ради 19 људи.

На тржишту остају „Дневник“ АД и „Дневник Војводина прес“, који нису ни били у разматрању Агенције за приватизацију.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести