У Војводини 89 катанаца на кафићима, бутицима...

Порески инспектори све чешће посећују и проверавају обвезнике који су обавезни да издају фискалне рачуне. Од почетка године Војводину су добро прокрстарили.

Објекти су контролисани редовно радним данима, али и током викенда су ванредне контроле постале уобичајене.

Инспектори на свом послу сузбијања сиве економије више нису сами: контрола им је у претходном периоду олакшана јер им се грађани све чешће јављају да скрену пажњу на прометнике који не издају рачуне. Наградна игра „Узми рачун и победи” почела је већ да даје резултате.

Од почетка ове године инспектори су у Војводини изрекли привремену меру забране рада за 89 пореских обвезника. Најчешће је упитању био прекршај неиздавања рачуна, али су откривене и друге неправилности, попут непријављених радника или то да обвезници обављају делатност за коју нису регистровани, затим да имају мањак робе у локалима у односу на оно што је предвиђено прописима…

Најсвежији подаци су од протекле седмице. Инспектори су контролисали објекте у Новом Саду, Суботици, Сомбору, Вршцу, Темерину, Новој Пазови и Инђији.

Појачане контроле инспектора наставиће се и у наредном периоду, а и они који су прошли без казне, као и они који су били затворени, могу се надати поновним постама инспектора, баш као и обвезници који до сада нису контролисани. Осим кафића и бутика, порески инспектри све чешће контролишу и лекарске ординације. Оне су такође обавезне да издају фискални рачун за наплаћене услуге и, наравно, да пријављују раднике. Друге услужне делатности такође неће бити поштеђене посете инспктора.

Читаоци „Дневника” пажљиво прате рад инспектора и јављају ко је добио катанац. Тако ће сала за венчања „Дијамнт” из Инђије госте моћи поново да прими 27. фебруара, затворена је и печењара „Балинци” у Новој Пазови, а прорадиће 6. марта. Кафе „Мусић” у центру Новог Сада поново ће прорадити од 26. фебруара, а истог дана потрошачи ће моћи поново да пазаре у радњу „Иноу” у Темерину. Вероватно уз фислкани рачун.

Д. В.

 

Пореска култура

На питање докле ће бити појачаних и ванредних контрола, у Пореској управи имају јасан одговор: тек када се повећа пореска култура, односно добровољно плаћање пореза, и потреба за контролама ће се смањити.

Такође се надају и да ће наградна игра  „Узми рачун и победи” помоћи да се повећа и наплата пореза и пореска култура јер је то у интересу сваког грађанина ове државе. Осим, наравно, оних који варају.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести