У Војводини велика заинтересованост за донације из Мађарске

– Готово 3.000 захетва до сада је поднето за донације Владе Мађарске у два досадашња круга на 15 јавних позива, које се у Војводини за оне који имају

двојно српско-мађарско држављанство распоређују посредством Фондације „Просперитати”, а од тога је позитивно оцењено око 2.500 или 80 одсто – изјавио је за „Дневник” извршни заступник Фондације Балинт Јухас.

– Готово сви учесници на нашим конкурсима, осам од њих десет, позитивно су оцењени, потписали су уговоре и велики део њих је добио новац. Настављамо расписивање конкурса и тренутно је у трећем кругу актуелно пет нових, од којих се два односе на веће пројекте, на сложене конструкције, које подразумевају и сопствено учешће и повратна средства за јефтине кредите, као и неповратна средства. То су пројекти који би требало да запошљавају људе, да генеришу нове добављаче и произвођаче који ће испоручивати своје производе својим партнерима на тржишту.

Он је додао да су актуелна и три нова-стара конкурса за мале произвођаче и за мали бизнис: за куповину машина и опреме предузетницима, микро и малим предузећима, куповину пољопривредне механизације и прикључне опреме за регистрована пољопривредна газдинства и за куповину и подизање вишегодишњих засада. Сви ти конкурси су отворени до 31. јануара.

Уз осам досадашњихканцеларија,  у Бачкој Тополи, Бечеју, Кањижи, Сенти, Сомбору, Суботици, Темерину и Зрењанину, средином прошле недеље канцеларија Фондације „Просперитати” отворена је и у Панчеву. За програм економске подршке војвођанским Мађарима, који се спроводи посредством Фондације „Просперитети”, Влада Мађарске је обезбедила 50 милијарди форинти или око 60 милиона евра.

Имајући у виду да велики број младих људи с двојним држављанством Мађарске одлази у иностранство, Јухас констатује да је слобода кретања један од основних принципа ЕУ и грађани користе ту могућност.– Фондација „Просперитати” ту преблематику, која има шире размере, не може решити, али нудимо алтернативу свима који желе да остану овде, који желе да привређују и газдују овде у Војводини, евентуално да створимо климу и нудимо могућности и алтернативу онима који желе да се врате. Ми ћемо се борити за сваког произвођача и предузетника и власника предузећа, да остане и запошљава људе овде у Војводини. Зато имамо широк спектар могућности на конкурсима, имамо подршку Владе Мађарске, и то је наш циљ и алтернатива коју можемо понудити – каже Јухас. 

М. Митровић
 

Кров над главом

Интересовање за коришћење новца посредством Фондације „Просперитати” је велико, при чему нема ограничења у погледу година старости, па су укључени и млади, тако да великим длеом и они подносе пројекте. Фондација „Просперитати” је имала и конкурс за доделу новца за куповину кућа младим брачним паровим. Захваљујући томе, готово 100 младих брачних парова из Војводине је добило свој кров над главом, при чему су и куће у које се усељавају погодне за неки вид привређивања, а по Јухасовој оцени, веома је значајно да се младе породице задрже у Војводини. Он каже да је интересовања било и на конкурсу за старт-ап предузећа, за које су конкурисали млади, те је од 114 који су прошли обуку 94 добило подршку и користе тај новац. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести