Удовички: Одлази 30.000 људи

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички очекује да рационализацијом јавне управе, уз пензионисање, до краја године оде око 30.000 људи.

– Од тог броја више од половине до сада је отишло, према томе, то је рачун – истакла је Кори Удовички. – Једини начин да отворимо нова радна места је боља управа, према томе, не треба да се фокусирамо на бројеве, већ на организацију посла. Она је додала да је њена порука да Србија неће скоро имати више новца и да може само да се боље организује с онолико пара колико има и да боље утврди приоритете.

– Има много простора, воље, али нема навике. У Србији смо навикли да нас некако систем спутава, сналазимо се, жалимо се, али га не мењамо. Сад морамо да га мењамо и на томе радимо – рекла је министарка Удовички.

Када је реч о Закону о инспекцијском надзору, она је рекла да је за сада рано да покаже велике резултате, али је већ значајан допринос закона то што и нерегистрована лица потпадају под удар инспекције и што показују намеру да пређу у легалну сферу.

– Немамо, нажалост, систем мониторинга који би то прецизно измерио, али из свега што чујемо, нерегистровани субјекти много су забринутији и раде све да пређу у легалну сферу – рекла је Кори Удовички на конференцији за новинаре.

Она је истакла да закон утиче на велику промену у понашању и доноси резултате сваки дан, мада, по њеним речима, ресурси у инспекторатима нису добро расподељени.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести