Удруживањем пољопривредника до бржег развоја

– Покрајина је од почетка године издвојила 820 милиона динара за аграрни буџет, а идуће године улагања у пољопривреду биће готово дупло већа, односно аграрни буџет ће износити 1,37 милијарду динара

јер ће буџет Покрајине бити десет одсто већи – казао је председник Покрајинске владе Игор Мировић на рашњој свечаној академији на Новосадском сајму, на којој је обележено 170 година задругарства у Војводини.

По његовим речима, од почетка године до средине јуна за подршку пољопривредним газдинствима издвојено је 324 милиона динара, а субвенције ће до краја године износити још 400 милиона – кроз конкурсе.

– Главни приоритет Војводине је бржи економски развој, који ће грађани Војводине осетити већ у наредној години. Развој пољопривреде кључан је за напредак привреде и биће приоритет, а досадашњи резултати постигнути су захваљујући доброј комуникацији с Владом Републике Србије – рекао је Мировић.  Он је на јубилеју честитао задругарима, као и листу „Пољопривредник”, који овог месеца слави 60 година постојања и прати рад задруга од самог свог постанка.

– Задруга је једна од најлепших речи у српском језику јер означава заједништво, солидарност, помоћ, праведност и подршку, а у богатој историји мењале су се државе и границе, али је задругарство у Војводини опстало и има традицију дугу 170 година – када је у Бачком Петровцу основана прва задруга. Задругарство је снага и симбол Војводине, где се трећина становништва бави пољопривредом и обрађује 1,75 милион хектара, што је одличан услов за напредак. Наставићемо да подстичемо развој агробизниса, преузимајући искуства земаља Европске уније, у којима је организовање и уједињавање пољопривредника дало добре резулатате и омогућило бржи развој – рекао је Мировић.

Председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов указао је на то да је задруга основана у Бачком Петровцу тада била трећа задруга у свету и да представља темељ организовања пољопривредних произвођача у нашој земљи. 

– У Војводини сада има 400 активних задруга, које окупљају око сто хиљада задругара – рекао је Јованов. – У готово сваком месту постоји  задруга, а у већим општинама има и више удружења пољопривредника, што потврђује да задругарство није прошлост већ садашњост, и наговештава добру будућност. Бољим данима задругарство се може надати јер је почетком године усвојен Закон о задругама, који је олакшао рад удружења, које су најбољи организатор и сервис малих и средњих предузећа.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић напоменуо је да се пољопривредници суочавају с новим задацима да би се изборили на слободном тржишту.

– Поједини пољопривредници нису спремни на удруживање јер кажу да не виде предности задругарства, али наш је циљ да им укажемо на то да се само укључивањем у задруге сваки појединац оснажује, стиче самопоуздање и лакше осваја место на тржишту – рекао је Радојевић. – Вера у успех пола је успеха, а пошто ће следеће године улагања у пољопривреду Војводине бити већа, сигуран сам у то да ће се многи окренути тој привредној грани и, наравно, придружити се задругама.

Обележавању јубилеја задругарству Војводине присуствовали су многобројни гости, међу којима и председник Задружног савеза региона и Задружног савеза Словеније Петер Вриск, који је истакао да Војводина има добре услове за развој пољопривреде и да ту шансу треба искористити, а да је заједнички наступ пољопривредника на тржишту најбољи начин за пласман. 

– Јака пољопривреда при ступању у Европску унију значи и веће подстицаје – рекао је Вриск, указујући на то да је Словенија, иако је имала велику конкуренцију суседних земаља, успела на најбољи начин да искористи европске фондове.

М. Стакић

 

ЛистПољопривредникпрославио 60 година

Свој јубилеј је, у оквиру прославе 170 година задругарства у Војводини, обележио лист „Пољопривредник”, који постоји већ 60 година и исто толико прати рад задруга и пољопривредника. Директорка „Пољопривредника” Гордана Радовић истакла је да је твај специјализовни лист о селу увек излазио, без паузе.

– „Пољопривредник” је увек био уз село, пољопривреднике, упознавао своје читаоце с најновијим достигнућима у пољопривреди, мерама аграрне политике, развојем науке, технологије и сазнањима у тој области – рекла је Гордана Радовић, указујући на то да је „Пољопривредник” и значајан извор информација за истраживања о пољопривреди, као и сведочанство о настајању и опстанку задруга у Војводини. – Да је наш рад квалитетан потврђује и то што је наш лист од 2003. године стручна литература за средње школе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести