Узурпатори „пожњели” 200 милиона евра

Штета од узурпације државног пољопривредног земљишта, на којем приватници имају усеве а не плаћају закуп,

мери се стотинама милиона евра, процена је Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Ресорни министар Бранислав Недимовић најављује да ће оштра борба против узурпатора бити приоритет Владе, а стручњаци саветују да се у том циљу ојача надлежна инспекција, да контроле крену од крупних узурпатора ка ситнијим, али и да се неизоставно среди стање у Катастру непокретности.

У Министарству пољопривреде кажу да је од доношења Закона о пољопривредном земљишту 2006. године до данас укупно било узурпирано више од 370.000 хектара. А циљ тог закона је и био, наводе, ефикасна борба против узурпатора. Највише је било оних који су користили „рупе” у претходном закону, а од доношења новог прописа који регулише ту област, од 2006. и 2007. године број откривених узурпација, односно приватника који илегално обрађују државне њиве, значајно опада.

Од 2015/16. агроекономске године до сада, регистровано је око 20.000 хектара узурпираног земљишта, пре свега у Војводини, речено је у Министарству, где додају да ће, уз иницијативу локалних самоуправа, бити утврђена коначна површина државног земљишта које је коришћено без правног основа.

Како кажу у Министарству, у Закону је уведен модел по којем су локалне самоуправе дужне да узурпаторима скину усев, а неке су то већ и учиниле – Ириг и Инђија, на пример. Такође, Републичка пољопривредна инспекција има надлежност да против њих подноси кривичне кријаве и ставља газдинство у пасиван статус.

Саветник премијера Драган Гламочић истиче да су ове године готово све општине донеле годишње програме те први пут све земљиште у регистру може да крене у процес лицитације и издавања, за разлику од прошле године, кад су то учиниле 32 општине. Програм није донела само једна општина, Кула, и њој је обустављен трансфер новца.

– До сада су губици услед тога што пољопривредно земљиште није наплаћивано износили више од 200 милиона евра, истакао је Гламочић, подвукавши и да би сваки председник општине требало да „узме метлу и направи ред у свом дворишту”. – Држава је направила прописе и зато су општине дужне да се обрачунају с узурпаторима.

Он истиче да решавање проблема компликује и то што Катастар непокретности није уређен, али наводи и да је на томе почело да се ради, као и да се примећују помаци.

– Сваке године ћемо, надам се, имати боље стање – казао је он.

Е. Дн.

 

Лане и сада

Саветник премијера Драган Гламочић је указао на то да је прошле године за издавање било опредељено 330.000 хектара државног земљишта, а да ће се ове године 460.000 хектара наћи у неком облику закупа.

– На основу тог повећања, ове године очекујемо да се у буџет слије више од 25 милиона евра – рекао је Гламочић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести