Већином државних фирми командују вршиоци дужности

Пред крај прошле године министар привреде Горан Кнежевић изјавио је да ће конкурс за директоре јавних предузећа бити расписан одмах након Нове године. Истакао је да је Министарство информисало

Владу Србије о стању у том сектору и да је обавеза да се у наредном периоду, усаглашавањем са Законом о јавним предузећима, распише конкурс за директоре јавних предузећа. Кнежевић је додао да је изабрана кадровска комисија, све формалности су разрешене и да је само преостало да се распишу конкурси.

Законски рок за окончање конкурса за избор директора јавних предузећа после расписаних конкурса по новом Закону о јавним предузећима истиче 4. марта, што значи да би ових дана конкурси морали, односно требало да буду расписани. Тим пре што је тренутно две трећине јавних предузећа у в. д. стању: од 33 директора највећих предузећа, само десет има статус сталних, а 23 су вршиоци дужности.

Тако су у в. д.статусу директори јавних предузећа као што је „Електропривреда Србије”, „Електромрежа Србије”, „Ресавица”, „Нуклеарни објекти Србије”, „Транснафта”, „Пошта Србије”, „Србијашуме”, „Путеви Србије”, Мрежа „Мост”, „Југоимпорт–СДПР”, „Скијалишта Србије”, „Србија воз”, „Србија карго”, „Инфраструктура железнице Србије”, Државна лутрија Србије и други. За сада „сталне” директоре имају „Србијагас”, „Србијаводе”, „Службени гласник”, Завод за уyбенике, „Национални парк Копаоник”, ЈП за склоништа, „Национални парк Шар-планина”, „Железнице Србије”, „Метохија” д. о. о. и „Тврђава Голубачки град”.

Откако је марта прошле године ступио на снагу нови Закон о јавним предузећима, расписана су само два конкурса, и то за директоре „Електропривреде Србије” и „Ресавице”. Влада Србије је Милорада Грчића именовала за вршиоца дужности директора ЕПС-а, и то након што је смењен претходни директор Александар Обрадовић, који је био изабран по старом Закону о јавним предузећима. 

Најдуже у в. д. стању је Зоран Дробњак, који је од 2007. године прво био директор у „Путевима Србије”, да би од 2011. године постао вршилац те дужности, што је и дан-данас. Од свих директора јавних предузећа једино челник „Србијагаса” Душан Бајатовић никада није био у в. д. стању. Он је на чело „Србијегаса” дошао још 2012. године.

Иначе, по новом Закону о јавним предузећима, за разлику од старог, в. д. стање је ограничено на годину. Наиме, у старом закону в. д. стање јесте   било ограничено време за вршиоца дужности, али у се пракси није водило рачуна о томе па су неки то били и још увек су дуже од годину јер, да се поштовао законски акт, неки вршиоци дужности не би то могли бити неколико година.

Љ. Малешевић

 

Електромреже Србије, Пошта Србије...

Пред крај прошле године Николи Петровићу истекао је мандат директора „Електромреже Србије”, а Влада Србије је за вршиоца дужности именовала Јелену Матејић, али се очекује да и за ту функцију буде расписан конкурс. Требало би да буде расписан и за директора „Пошта Србије” јер је уместо Милана Кркобабића, који је прешао у Владу Србије, на то место за вршиоца дужности именована Мира Петровић. Директор „Железница Србије” Миодраг Стојчић изабран је јавним конкурсом, али по старом Закону о јавним предузећима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести