Велика незапосленост, а фале 30.000 квалификованих

Већина европских држава има хронични недостатак компетентних радника, што за последицу има да многи послодавци једноставно, и поред опште велике незапослености, не могу да пронађу

 раднике потребних квалификација и знања. У публикације Европске комисије „Запосленост и друштвни развој у Европи 2015” стручњаци објашњавају да је нестао такозвани средњи слој радника који су носиоци многих послова те да се сада, с једне стране, нуде они који су без квалификација и, с друге, високообразовани. То послодавце доводи у ситуацију да неодговарајуће и неквалификоване кадрове нерадо примају, али их зато плаћају знатно мање него што одређено радно место вреди, а да висококвалификоване плаћају више у складу са знањем и вештинама које поседују.

Део европских стручњака поручује да послодавци за поједина радна места нуде крајње мизерне плате или лоше услове рада те да је то разлог што не могу да нађу радну снагу. Таква оцена је посебно присутна код млађе популације, где је у исто време и стопа незапослености највећа. Јер, квалификовани млади радници неће да раде за малу плату ни у једној европској држави, док би они који немају квалификације и на то пристали , али они послодавцима нису потребни.

Процењује се да у Србији сваке године остане између 20.000 и 30.000 упражњених радних места јер за њих нема квалификованих људи, а да, истовремено, десетине хиљада студената заврши факултет и стекне знање за обавање послова за која нема потражње на тржишту. Само у овом тренутку Србији недостаје 100 САП консултаната, изјавио је недавно нови директор компаније „САП Вест Балканс” Предраг Ћирковић.

– Тренутно недостаје 100 таквих стручњака, који нису запослени у САП-у, али као део партнерске мреже пружају услуга имплементације и примене њихових решења – објаснио је Ћирковић, додајући да је разлог то што се тим компанијама више исплати да стручњаке тог профила ангажују у Србији него да их овде „увезу”. – До тога је дошло из неколико разлога, међу којима су све већи број САП пројеката, али и одлука неколико великих компанија да дођу у Србију или овде преселе део својих активности, а због чега су с локалног тржишта „повукли” шездесетак конултаната.

Због тог дефицита, као и због чињенице да није баш лако постати САП консултант, компанија је одлучила да се више ослони на регрутовање младих кроз сарадњу с академским установама, али и отварањем могућности да свако ко има идеју за неки старт-ап може да је кандидује. Такође, компанија је одлучила да у наредном периоду понуди бесплатне алате академицима на три техничка факултета у Београду – Електротехничком ,Факултету организационих наука и Машинском, што се, како најављује Ћирковић, очекује у наредни месец-два.

Србија тренутно нема ни оквир квалификација, нити одговарајућу номенклатуру занимања, што додатно отежава избор професије или касније стицање додатних квалификација. Једини валидни документ за сагледавање стања на тржишту рада Србије је Национална квалификација занимања коју користи НСЗ, а која је стара више од четврт века.

Помоћница министра за рад, запошљавање, борачку и социјалну политику Љиљана Џувер објашњава да се тржиште рада, не само у Србији, последњих година суочава с великом понудом неквалификоване радне снаге, која има дефицитарне и незадовољавајуће радне вештине и које нису потребне послодавцима.

– То је проблем савременог друштва, које је новим технологијама и програмом рада променило систем – рекла је Љиљана Yувер. – Половина незапослених у Србији су особе са средњим стручним образовањем, али оне немају одговарајуће знање и вештине. Велики број радних места остаје непопуњен јер нема довољно квалификованих за то.

Љ. Малешевић
 

Иностране компаније траже и запошљавају специфичне кадрове

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић сматра да је за оквир квалификација важно да омогући концентрацију на исход учења, а не наначин како се до њега стиже.
– Важан ефекат је да ћемо кроз национални оквир квалификација добити могућност да се боље разумемо са светом, односно да добијемо мобилност радне снаге – рекла је помоћница министра. – Иностране компаније које долазе у нашу земљу и траже специфичне кадрове моћи ће овде, без великих препрека, и да их запосле.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести