Велика улагања у шуме враћају се с каматом

Да јавно предузеће може да послује позитивно, а да се у исто време развија и расте, и да од тога има користи и држава, показује пример ЈП „Војводинашуме”,

које је прошлу годину завршило у великом плусу. Тако је 2015. године, на име разних накнада, остварене добити и пореза на додату вредност, у буyет Србије и АП Војводине та фирма уплатила више од 550 милиона динара. Уз то, како кажу у ЈП „Војводинашуме”, као једно од ретких јавних предузећа које је носилац корпоративног супербренда Србије, улаже милионе у оквиру компаније, а милионе и зарађује.

– Остварена нето добит само у 2015. години износила је 95,5 милиона динара, што је 2,7 пута више него у 2011. – каже помоћница директора за шумарство Снежана Ковач. – У претходних пет година предузеће је из сопствених извора у инвестициона улагања издвојило озбиљну суму, више од 6,1 милијарди динара.

По њеним речима, највећи део новца уложен је у биолошке инвестиције па је на обнову, подизање нових шума и њихову негу и заштиту уложено готово пет милијарди динара.

– Зато смо у последњих пет година, осим редовног обнављања 8.000 хектара шуме, подигли више од 800 хектара нових шума – наглашава Снежана Ковач.

– Од 2011. до 2015. године у механизацију и опрему уложено је 859 милиона динара, у шумске путеве 328 милиона динара, 308 милиона динара у грађевинске објекте… – наводи помоћница директора за финансије, комерцијалне послове и маркетинг Весна Плавшић, напомињући да „Војводинашуме” нису буyетски корисник, што значи да се предузеће самостално финансира пласманом својих производа и услуга по тржишним принципима.

Највећи део прихода, 95 одсто, остварује се од продаје дрвних сортимената, следе приходи од ловства, туризма и угоститељства, расадничке производње…

У предузећу истичу да су и у 2016. години наставили улагања у квалитет пословања. Рецепт „Војводинашума” је стално усавршавање кадрова, обнављање механизације и застарелог возног парка, планска модернизација, куповина савремене опреме, а све то да би се дугорочно допринело развоју шумарства. С таквим улагањима „Војводинашуме” су избиле на лидерску позицију, не само у Србији већ и у региону.

– О квалитету рада и успешности пословања предузећа најбоље говоре и највеће инвестиције у механизацију од оснивања ЈП „Војводинашуме” – истакао је помоћник директора за коришћење шума Пера Добројевић. – Купили смо други „харвестер” најновије генерације, „yон сир 1470Д”, вредан пола милиона евра, затим два „форвардера” истог произвођача, вредности 650.000 евра, 15 трактора опремљених за обављање послова у шумарству, вредности 600.000 евра. Значајно је истаћи и инвестиције у теренска возила за потребе ловства. Комплетна инвестициона улагања се финансирају из сопствених извора, без задужавања код комерцијалних банака. Захваљујући набавци наведених машина и возила, ЈП „Војводинашуме” увело је интегрисани модел одрживог и ефикасног коришћења шума и шумских производа, чиме је у значајној мери рационализован рад у свим делатностима. Таквим машинама могу се похвалити само малобројна предузећа у земљама Западне Европе. Свакако, сва планска улагања раде се само уз сагласност државе. 

С. Кр.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести