Више новца за инвестиције, механизацију и хладњаче

Буџет Министарства пољопривреде и заштите животне средине у наредној години износиће 43 милијарде и 778 милиона динара, што је 8,11 одсто, односно 3,3 милијарде,

више него ове године. Тако ће пољопривреда после низа година добити највише пара из српског буџета, чиме се прекида тренд из ове и прошле године када су своте намењене тој делатности смањене. Уједно, пољопривредни буџет за наредну годину биће развојни и инвестициони.

По речима министра пољопривреде и заштите животне средине Бранислава Недимовића, наредне године за субвенције пољопривреди опредељено је највише новца, а највеће повећање буџета у 2017. години је у делу подршке инвестицијама – 2,2 милијарде, што је четири пута више него ове године, када је било предвиђено око 520 милиона.

Буџет Управе за аграрна плаћања повећан је 2,5 милијарде динара, за старт-апове планирана су три извора финансирања, и то из српског буџета 100 милиона, из фондова за развој више од 120 милиона динара, а трећи извор су пројекти Министарства и ЕБРД-а.

Краве за производњу телади до сада нису биле у систему подстицаја, али ће од наредне године сточари добијати 5.000 динара по грлу. За квалитетне приплодне крмаче и нерасте подстицаји по грлу увећани су са 7.000 на 10.000, док премија за млеко остаје седам динара по литру.  Министарство је предвидело и већу подршку пчеларству кроз подстицаје по кошници па ће они, уместо садашњих 600 динара, наредне године износити 720.

Буџетом за наредну годину предвиђени су повраћаји до 50 одсто за набавку нових специјализованих трактора за воћарскопрерађивачку производњу, као и 50 одсто за хладњаче и исто толико за објекте за прераду. Утврђени су и посебни подстицаји од 40 до 50 одсто за набавку опреме и нових прикључних машина за биљну и сточарску производњу.

Недимовић је најавио и да остају и премије по хектару од 4.000 динара. Држава ће и наредне године помагати сектору млекарства и они који имају најквалитетније млеко и амбицију да развијају тај сектор имаће приоритет. За април наредне године Недимовић је најавио почетак рада лабораторије за контролу млека, од када ће се и млеко плаћати по квалитету.

Љ. Малешевић

 

Одлука о прелевманима за млеко за десет дана

Одлука о томе да ли ће бити укинути прелевмани за увоз млека биће донета за десетак дана, али је мало вероватноће да ће Србија моћи да избегне ту меру. Недимовић подсећа на то да су прелевмани на увоз млека уведени пре годину и по и да је Србија била принуђена на ту административну меру јер су тада цене млека у Европи пале са 45 центи литар на двадесетак, али су сада повећане. Не одбацује могућност да прелевмани буду укинути након што се, заједно с Европском комисијом, направи анализа тржишта млека, али ни да они, уколико затреба, буду враћени.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести